Memang betul, kehidupan bujang dan sudah berkahwin memang berbeza. Bukan sahaja, soal perbelanjaan tetapi pergaulan juga terhad.

Bukan bermakna, pasangan tidak boleh bersosial dengan kawan-kawan tetapi ada batasan disitu. Bimbang ada pihak ketiga yang nak menyondol dan merentap kebahagiaan yang dibina.

Perkongsian lelaki ini, Najmi Nawawi penuh inspirasi buat suami agar menjaga kebahagiaan keluarga.

Rupanya Nak Bahagia Rumahtangga, Salah Satunya Suami Kena Jadi Sombong. Deep Perkongsian Ni!

IKLAN

BILA DAH JADI SUAMI KAU KENA ‘SOMBONG’

Kau kena tahu ‘limit’ kau, dan kau kena tahu yang kau sudah mempunyai isteri. Hidup zaman bujang dan hidup selepas kahwin jangan disamakan. Kawan dekat tempat kerja cukup sekadar kawan, dan bercakap sekadar apa yang perlu.

IKLAN

Jika hidup di zaman bujang dulu kita boleh ‘haha’, ‘hihi’ dan ‘huhu’ sana sini, takkanlah selepas kahwin pun kau mahu teruskan benda yang sama. Lebih-lebih lagi dengan kawan-kawan perempuan kau. Kau kena ingat juga isteri yang sanggup bertahan segala ‘busuk’ kau dekat rumah.

Dengan isteri dekat rumah, suka untuk bergaduh, tetapi kawan-kawan diangkat jadi dewa, dipuji dan disanjung. Bermasam muka dengan pasangan, namun boleh tersenyum lebar berjam-jam dengan kawan-kawan.

IKLAN

Ini tidak adil. Jangan kita terlalu utamakan kawan-kawan sehingga lupa pada pasangan. Ini ialah perkara yang tidak patut berlaku. ‘Sense of judgment’ yang sudah tersasar.

p/s : Jangan risau, kawan-kawan kau tidak akan cakap kau ‘sombong’ tetapi mereka akan ‘respect’ kau sebab kau matang dan tahu mana prioriti.

Lagipun apa kau kisah. Kita hidup bukan dibawah kata-kata dan prasangka orang lain. Kita lebih tinggi dari itu, takkan begitu mudah kita kalah dengan persepsi orang lain.