Penggunaan scrub dalam penjagaan kecantikan memang kita orang perempuan biasa lakukan dan faham kepentingannya. Umumnya, ramai antara kita akan mendapatkan rawatan scrub ini di spa ataupun jika ada kerajinan akan menyediakan sendiri ramuannya untuk memastikan perawatan kulit boleh dilakukan di rumah.
Ini sebagai mana perkongsian di fb dari Ibrisam Wossali ini tentang scrub menggunakan limau purut menarik untuk terus diwar-warkan kepada umum. Menurutnya, petua cantik dengan scrub limau purut ini telah lama diamalkan oleh keluarganya.
Ini katanya
” Scrub limau purut ni boleh gantikan shampoo kepala juga. Rambut dan badan akan berbau haruman limau purut. Hari ni saya nak berkongsi dgn sahabat2 Kebun Bandar tentang scrub yang dah lama saya sekeluarga buat dan gunakan iaitu limau purut.”
Tidak dengan itu, beliau juga turut menanam pokok limau purut.
“Sya ada tanam pkk limau purut dn selalu berbuah. Maka tak jadi masalah utk mendapatkan buah limau purut.
Jadi usah tunggu lagi jom kita pelajari cara untuk menyediakan scrub limau purut ini. Nampak cukup mudah dan membuatkan lagi teruja dan tidak sabar bila membayangkan aroma limau purut yang bakal meresap ke seluruh tubuh.
Langkah 1
1. Basuh sebersihnya limau purut.
2. Potong nipis sedikit (senang nk blender)
3. Blender limau purut dgn sedikit air, jika mahu scrub menjadi pekat. Jika mahukan scrub tu kasar, blender sekejap je. Sya suka blender smpai halus.
4. Masukkan dlm bekas tertutup dn simpan dlm peti sejuk. Bila nk guna ambil sedikit. Senangkan……
sumber : Ibrisam Wossali via KebunBandar : Jom Tanam Sendiri
Risau Pesakit Pitam, Dr Gigi Ini Kongsi Tip Cabut Gigi Bagi Penghidap Darah Tinggi.
Jangan tak percaya, ada di kalangan orang dewasa mempunyai rasa takut melampau atau fobia berjumpa doktor gigi bagi mendapatkan rawatan.
Malah ada yang sanggup menahan rasa sakit sehinggalah tidak dapat lagi dikawal barulah ke klnik gigi untuk mendapatkan rawatan.
Sebagaimana perkongsian ini, doktor gigi ini berkongsi tip seorang pesakit yang menghidap penyakit tekanan darah tinggi. Untuk mengelak pesakitnya pitam akibat gemuruh ketika mendapatkan rawatan. Ia bagi mengelak tekanan darah pesakit naik hingga boleh mengundang bahaya.
Nak tahu tip menafaat ini ikuti perkongsianya.
Encik, encik ok ke? Dia mengangguk-angguk kepala.
Risau pesakit pitam..kerana beliau ada tekanan darah tinggi. Namun sebelum prosedur, pesakit maklumkan bahawa dia sudah makan ubat dan monitor bacaan tekanan darah tingginya baik-baik saja.
Sebenarnya ini kes pesakit saya semalam, sebaik sahaja selesai cabut gigi gerahamnya. Darah keluar tidak berhenti-henti seperti air paip bocor. Kelam kabut kami dibuatnya.
KENAPA BERLAKU PENDARAHAN?
Ini adalah hiperemik, bermaksud tisu yang mengelilingi gigi sangat radang dan bengkak dengan salur darah – salur darah kecil. Justeru itu, selepas cabutan gigi, tisu-tisu ini lebih berkemungkinan untuk berdarah secara berlanjutan.
.
Saya mengaplikasi tekanan secara manual pada kawasan cabutan menggunakan pek gauze. Saiz gauze perlulah kecil supaya hanya melitupi soket cabutan.
Gauze yang digunakan boleh dilembapkan supaya darah tidak membeku pada gauze dan darah beku yang terbentuk tidak tertarik daripada soket apabila gauze dikeluarkan.
Kemudian saya jahit gusi bekas cabutan dan pesakit menggigit gauze kuat.
Pesakit duduk rehat sementara saya menghabiskan pesakit lain. Kemudian saya panggil pesakit semula dan memeriksa darah.
Alhamdulillah setelah tiada pendarahan yang banyak baru saya benarkan pulang.
Terdapat sedikit darah tercampur dalam air liur. Oleh itu, pesakit tidak perlu terlampau bimbang dengan jumlah kehilangan darah yang dialami.
Selepas prosedur cabutan, pesakit dinasihati untuk menggigit (bukan kunyah) pada gauze selama 30 minit. Gauze perlu disimpan dalam mulut selama 30-45 minit.
Pesakit juga dinasihati mengurangkan percakapan untuk 2-3 jam selepas cabutan.
.
APA YANG PATUT ANDA TAHU SEBELUM CABUT GIGI?
Doktor gigi atau pembantunya akan mengambil sejarah peristiwa yang boleh memberi kesan selepas cabutan.
Beberapa soalan akan ditanya berkenaan penyakit yang mungkin ditanya sebelum cabutan, contoh samada terlupa mengambil ubat, riwayat penyakit pembekuan darah, tekanan darah tinggi dan sebagainya.
Pesakit dengan bacaan tekanan darah sebanyak 160/100 mmHg ke atas lebih berkemungkinan untuk berdarah. Cabutan sebolehnya ditunda dan sekiranya perlu, pesakit dirujuk kepada pengamal perubatan untuk mengawal tekanan darah mereka.
.
BERIKUT ADALAH TIPS PENGHIDAP TEKANAN DARAH TINGGI SEBELUM MENDAPATKAN RAWATAN DI KLINIK PERGIGIAN :
1. Rehat dan tidur secukupnya sebelum ke klinik pergigian. Badan yang kepenatan biasanya meninggikan tekanan darah.
2. Datang ke klinik pergigian pada awal pagi apabila badan anda masih segar dan bertenaga.
3. Makan sebelum datang kerana rawatan pergigian mungkin akan mengambil masa yang lama dan mengelakkan rasa pening dan pitam.
4. Pastikan ubat tekanan darah tinggi yang dibekalkan oleh doktor perubatan diambil mengikut preskripsi.
5. Jangan terlalu takut atau gementar untuk berjumpa doktor gigi. Beritahu doktor jika anda mengalami perasaan takut yang melampau dan ambil masa untuk tenangkan diri.
Sekiranya tekanan darah masih tinggi setelah mengamalkan semua tips diatas, biasanya anda akan dirujuk kepada pegawai perubatan untuk memantau dan mengawal penyakit hypertensi dan rawatan cabutan akan diteruskan apabila tekanan darah anda lebih terkawal.
.
ADA APA YANG BOLEH DIELAKKAN SUPAYA PENDARAHAN TIDAK BERLAKU?
1. Pesakit disarankan supaya tidak merokok untuk sekurang-kurangnya 48 jam selepas cabutan kerana akan mengganggu proses penyembuhan. Merokok boleh mewujudkan tekanan negatif yang boleh menyebabkan darah beku terganggu.
2. Pesakit juga perlu mengelakkan daripada menghisap atau meludah terlalu kerap kerana ini akan mewujudkan tekanan negatif dan menganggu darah beku. Penggunaan penyedut (Straw) selepas cabutan juga tidak digalakkan.
3. Pesakit dinasihati untuk berehat dan tidak melakukan apa-apa aktiviti lasak selama 24 jam selepas cabutan. Ini kerana tekanan darah mungkin naik dan seterusnya menyebabkan pendarahan.
.
LANGKAH-LANGKAH YANG BOLEH DIAMBIL JIKA PENDARAHAN MASIH TIDAK BERHENTI
➡️ Elakkan daripada berkumur berketerlaluan kerana ini akan mengeluarkan darah beku dari soket.
➡️ Kemudian, sekeping gauze perlu digigit di kawasan cabutan selama lebih kurang 30 minit. Gauze perlu digigit dengan tekanan yang setara.
➡️ Uncang teh juga boleh digigit selama 30 minit. Uncang teh perlu dilembapkan dengan air dan kemudiannya dilipat setengah. Asid tannik di dalam teh berfungsi menghentikan pendarahan dengan menyebabkan konstriksi salur darah.
➡️ Jika tiada kedua-dua gauze atau uncang teh, sapu tangan kapas yang bersih boleh dilembapkan dan digunakan juga. (Jangan sesekali menggunakan kertas tisu atau kapas pada peringkat ini).
➡️ Gulungkan sapu tangan supaya boleh muat diantara gigi bersebelahan soket. Ia perlulah cukup besar supaya apabila gigi dirapatkan, gulungan ini mengenakan tekanan yang mencukupi kepada soket.
➡️ Sekiranya pendarahan berterusan selepas tekanan dikenakan selama 30 minit, hubungilah klinik pergigian untuk arahan dan nasihat selanjutnya.
Sekian, semoga bermanfaat.
Sumber: Azila Mohd Kasim
*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA atau join keluargagader club
Resipi Air Jagung Sedap Bikin Ketagih. Bahan Senang Je, Cara Buat Simple. Sekali Rasa Pasti Nak Lagi!
Anda suka minum air jagung? waktu cuaca panas tengok warnanya pun dah membuatkan terliur kan.
Sebenatnya ada cara buat air jagung sedap yang anda boleh cuba. Tak perlu gunakan buah jagung sebenar pun. Hanya gunakan pati perisa jagung, dan campurkan beberapa bahan lain untuk menaikkan lagi rasanya.
Jom cuba resepi yang dikongsikan oleh Hajal Aishah Zakirai. Menurutnya, pemilik resipi asal air jagung sedap ini adalah Miya Aira. Buat banyak, simpan dalam botol dan letak dalam peti sejuk. Nak minum je, tambahkan lagi air batu. Atau minum macam tu je sejuk-sejuk. Minum sekali pasti ketagih nak lagi.
Bahan-bahan:
Pati perasa jagung (apa-apa brand pun boleh, janji pekat)
Susu pekat
Susu cair
Coffee mate (untuk rasa lebih berkrim. Kalau tak letak pun tak apa)
Sedikit gula (kalau suka)
Sedikit garam (sikit je, nak bagi rasa lemak-lemak lagi)
Sedikit pati sirap (nak cantikkan warna supaya oren-oren sikit)
Cara membuat:
▶️ Mula-mula masukkan air dalam periuk dan biarkan mendidih.
▶️ Kemudian masukkan pati perasa jagung.
▶️ Masukkan susu pekat.
▶️ Lepas tu masukkan susu cair.
▶️ Sebenarnya boleh agak-agak je bahan-bahan ni ikut kepekatan dan rasa manis air jagung anda.
▶️ Masukkan 3 sudu besar coffee mate untuk rasa lebih berkrim. Tapi kalau tak ada pun tak apa.
▶️ Kalau nak tambah lagi gula pun boleh kalau nak manis gula biasa.
▶️ Akhir sekali masukkan sedikit garam untuk naikkan lagi rasa lemak.
▶️ Kacau sehingga sebati, dan biarkan masak sampai mendidih dan berbuih.
▶️ Dah siap boleh padamkan api.
▶️ Tunggu sejuk sekejap, lepas tu masukkan dalam jug dan tambahkan air batu untuk dihidangkan.
Memang sedap, cukup rasa jagung, manis dan lemaknya. Nak lagi sedap, tambahkan jagung tin tu. Berketul-ketul jagung dalam tu lagilah nikmat. Tapi kalau anda jenis suka minum air je, tak letak jagung pun tak apa.
Selamat mencuba!
ARTIKEL POPULAR: “Kemas, Cantik & Kreatif.” Suami Siapkan ‘Kitchen Island’ Guna C Channel, Buat isteri Tersenyum Lebar Impian Dah Tercapai!
LAGI ARTIKEL MENARIK :Pakar Jelaskan Punca Kemerosotan Tulang & Otot, Serta Tips Pemakanan Yang Baik. Sila Take note, Rugi Kalau Tak Tahu!
Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Wanita Ni Kongsi Tip Nak Daging Lembut, Potong Lawan Urat & Letak Cuka. Bau Pun Tak Kuat Bila Masak
Ada antara ibu-ibu yang mengeluh susah nak empuk atau lembut dan mengambil masa yang lama. Ini kerana cara potong daging kena betul.
Nah admin kongsikan petua dan cara mudah untuk ibu-ibu yang nak potong daging selain tip lembutkan daging dan hilangkan bau ketika masak.
Petua ini dikongsikan oleh puan Noor Niza menerusi page Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)
Sapa nak mudah potong daging bag lembut..ni saya dah tunjuk cara …nanti boleh cuba…
Pertama potong daging lawan urat…baru letak cuka atas daging..pastu tekan2 bagi kuar darah dia..
Nanti nak masak lembut daging…bau daging dia tak kuat….tak pun basuh dengan tepung boleh jugak..
Caranya:
1.ni urat daging …
2.ambik bahagian ikut urat dulu potong tgh2 dulu…
3.urat melintang nanti senang di potong…ikut tanda ungu bila nk potong daging
Selamat mencuba😀
Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!
Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!
Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!
Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!
Sebarang soalan boleh ajukan di nombor yang tertera di poster.