Dalam merancang kewangan keluarga untuk berdepan dengan pelbagai kemungkinan di masa akan datang, ada banyak perkara perlu segera dilakukan pada masa kini.

Ini penting untuk memastikan walau dalam kegawatan yang menghimpit, agar kita masih boleh lalui dengan tidak terasa begitu terkesan. Sebagaimana peribahasa Melayu ada menyebut, sediakan payung sebelum hujan. Perlu beringat!

Untuk itu, digariskan antara 10 perkara yang boleh anda lakukan segera pada masa ini demi masa depan yang lebih terjamin sebagaimana perkongsian saudara Harith Faisal.

Bagi saya senang saja. Kalau kau belum ada simpanan kecemasan 6 bulan sekarang ni, maksudnya tahap kewangan kau memang teruk. Ini sangat serius!

Nak hadap ekonomi yang bakal gawat dalam keadaan macam tu, memang kau bakal terciduk dan kalah awal. Better kau buat 10 benda ni cepat-cepat.

1. Kalau ada lebih daripada satu rumah, jual satu rumah yang dah naik harga dan hasil untung jualan tu boleh create simpanan kecemasan kau untuk 12 bulan terus. Barulah berbaloi jual rumah, kan.

Sediakan Simpanan Dengan Buat 10 Perkara Ni Cepat-cepat. Kena Takenote!

IKLAN

2. Kalau kau ada satu saja rumah, mahal pula tu. Bayaran bulanan lebih 30% daripada gaji seisi rumah, baik kau berjaga-jaga. Hilang pekerjaan, jenuh nak bayar nanti. Standby mindset untuk sewakan rumah kau tu dan kau sewa pula rumah lain yang jauh lebih murah, kalau perlu.

3. Cuba-cuba cari side income yang boleh cover at least 50% daripada komitmen dan expenses bulanan. Langit tak selamanya cerah. Bersedia untuk sebarang kemungkinan.

4. Of course kena cari ilmu skill sale dan marketing. Tak kisahlah offline atau online. Bila kau mahir skill ni, kau boleh jual apa saja.

5. Downgrade kereta kalau dirasakan perlu. Iyalah, selama ni kau selesa berkereta mewah, sampai simpanan kecemasan 3 bulan pun tak ada. Teruk betul perangai. Tak ada orang tegur kot selama ni.

IKLAN

Sediakan Simpanan Dengan Buat 10 Perkara Ni Cepat-cepat. Kena Takenote!

6. Sit down dan berbincang dengan pasangan. Buat semula kira-kira komitmen dan belanja bulanan. Mana yang boleh kau potong, potong sajalah. Dah stabil nanti, kau pasanglah balik.

7. Benda ni tak popular. Tapi kena sebut juga. Allocate sedikit duit kau untuk sign up plan takaful dan juga medical card. Utamakan kau dan pasangan dulu. Then barulah anak-anak.

ARTIKEL MENARIK : Bila Suami Hadiahkan Emas, Ini Hak Isteri Yang Ada Padanya. Sila Takenote! 

IKLAN

8. Kurangkan bergaul dengan kawan-kawan yang jenis boros. Kalau kau jenis kuat iman, tak mudah terpengaruh tak apa. Tapi biasanya memang tewas bila kau minoriti. Sedar diri.

9. Semua ni kau kena buat tak lain tak bukan untuk naikkan simpanan kecemasan kau daripada kosong kepada 6 hingga 12 bulan. Serius wei, kalau kau ada simpanan kecemasan 12 bulan hidup kau lebih tenang. Tak percaya, boleh cuba buat bermula esok hari ya.

Kalau dah berjaya nanti, baru ucap terima kasih kat saya.

Sumber : Harith Faisal

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club