Apa yang kita dapat lihat hari ini, kadar kematian akibat Covid-19 semakin hari semakin meningkat. Pastinya pemergian antara insan-insan tersebut, cukup dirasai  di kalangan ahli keluarga terdekat.

Meninjau satu hantaran di Instagram @sakinah_kb, yang baru sahaja kehilangan ayah tercinta akibat Covid-19 cukup pilu dirasakan. Beliau juga merupakan doktor perubatan dan sebelum ayahnya dimasukkan ke ICU, anak ini sempat  membantu ayah berwuduk. Melihat rakaman video tersebut,  benar-benar meruntun hati.  Kisahnya itu turut dikongsikan di  Astro Awani.

Seorang anak yang juga merupakan doktor perubatan kini redha dan tabah dengan pemergian bapanya selepas beberapa hari ditempatkan di wad Unit Rawatan Rapi (ICU) bagi menerima rawatan COVID-19.

Apa yang menyayat hati adalah anaknya, Dr Sakinah Kamarul Bahrin sempat membantu bapanya, Ir. Hj. Kamarul Bahrin Mohamad, 63, untuk berwuduk sebelum ditempatkan ke ICU.

Sempat Bantu Ayah Berwuduk Sebelum Ke ICU, Kini Ayah Telah Pergi Untuk Selamanya Akibat Covid-19!
Melalui video yang dimuatnaik di laman Instagram @sakinah_kb, Dr Sakinah memaklumkan, ia merupakan permintaan Allahyarham beberapa minit sebelum ditempatkan ke ICU.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nur Sakinah (@sakinah_kb)

“Abah redha dengan semua keputusan dan kebenaran yang Nor tandatangan ni?” tanya Dr Sakinah kepada Allahyarham dalam kapsyen di Instagram sebelum dibawa ke wad ICU.
Beliau menjelaskan, abahnya mengangguk sahaja kerana tidak mempunyai nafas yang cukup untuk menjawab.
Namun sempat mengharapkan doa daripada orang ramai.
“Tolong panjatkan doa buat ayah/tok ye,” kata Allahyarham dalam video berkenaan.

Kondisi Allahyarham, jelas Dr Sakinah semakin merosot sejak beberapa hari lalu sehingga memaksa dibawa ke unit ICU. Jika sebelum ini, ibunya turut ditempatkan dalam wad bersama dengan Allahyarham namun terpaksa berpisah.

Video berkenaan mendapat lebih satu juta tontonan dan ribuan komen serta doa daripada masyarakat.

IKLAN

Difahamkan, Allahyarham mula dikenalpasti positif COVID-19 pada 7 Mei lalu setelah mempunyai simptom dan mula ditempatkan di wad ICU sejak Jumaat lalu. Ibunya juga difahamkan turut didapati positif serta enam lagi ahli keluarganya.

Sempat Bantu Ayah Berwuduk Sebelum Ke ICU, Kini Ayah Telah Pergi Untuk Selamanya Akibat Covid-19!

IKLAN

Dalam hantaran berasingan di laman Instagramnya, Dr Sakinah memaklumkan turut mengingatkan bahawa COVID-19 ini adalah wujud dan menasihatkan agar menjaga penjarakan fizikal supaya tidak dijangkiti dan menjangkiti virus membunuh ini.

Sumber : Astro Awani & Ig @sakina_kb

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI