Selalunya bila waktu bekerja, mak-mak mesti tak sempat nak buatkan breakfast untuk orang dalam rumah kan? Paling pun kalau mampu, siapkan roti. Paling mudah, tapau je nasi lemak kat kedai. haha!

Haa dah alang-alang esok cuti ni, apa kata jom pikat selera keluarga dengan bihun goreng tomyam resipi dari Noorazila bt Yatim ni. Jom cuba!

BIHUN GORENG TOMYAM

Bahan-bahannya :-

Isi ayam potong kecil
Sos black pepper/tiram
Carrot didadukan
Daun limau purut
Bawang merah
Bawang putih
Ikan bilis sikit
Kiub tomyam
Hotdog
Cili api sikit klu nak pedas
Cili boh/kisar
Bihun rendam semalaman

IKLAN

Senang Rupanya Nak Buat Bihun Goreng Tomyam. Tak Guna Banyak Bahan Pun, Tapi Rasa Superb & Wangi Aromanya!

Cara-caranya :-

1. Blend bawang, ikan bilis dan cili api terlebih dahulu.

IKLAN

2. Panaskan kuali, masukkan minyak dan tumis bahan yang diblender tadi hingga naik bau.

3. Masuk sos tiram/black pepper dan cili kisar, masak hingga pecah minyak.

IKLAN

4. Kemudian masukkan Kiub tomyam, ayam, sosej, carrot dan daun limau purut. Masukkan sedikit air kalau kering.

5. Bila ayam dah masak, last sekali baru masukkan bihun yang dah rendam semalaman tadi. Kacau hingga kering dan siap!

Senang Rupanya Nak Buat Bihun Goreng Tomyam. Tak Guna Banyak Bahan Pun, Tapi Rasa Superb & Wangi Aromanya!