Sebagai ibu bapa tentu kita mengharapkan anak-anak dapat melanjutkan pelajaran hingga ke peringkat teringgi. Pun begitu dalam harapan kita yang menggunung, perlu kita sedar bahawa kewangan adalah perkara utama perlu difikirkan kerana kos untuk menyambung pelajaran ke institut pengajian tinggi (IPT) bukannya murah.

Walaupun pelbagai pinjaman disediakan sama ada daripada kerajaan mahupun institusi perbankan, sebaik-baiknya ibu bapa perlu mengelak anak daripada terbabit dengan hutang apabila tamat pengajian.

Jadi begini cara kira-kiranya dan tip yang boleh dipraktikkan untuk memastikan tabungan pendidikan anak-anak dapat disediakan sepertimana perkongsian Puan Yasmin Hanani yang dapat dijadikan panduan.

Simpanan pendidikan anak-anak

Bagaimana anda membuat perkiraan simpanan perbelanjaan pendidikan anak-anak?
Tadika- swasta berapa sebulan? RM200-300/seorang?
Sekolah rendah swasta- RM200-300
Sekolah menengah swasta- RM300-RM1000 (bergantung asrama atau tidak)
Diploma/asasi/matrik/politeknik- institusi awam atau swasta
Degree dalam dan atau luar negara?
PTPTN? Pinjaman? Biasiswa (bukan senang)? FAMA

Mudah kata plus minus untuk pendidikan tinggi anak-anak kita perlu cuba menyimpan RM20,000 atau RM10,000 seorang.

Atau adakah anda mahu bebankan anak anda dengan hutang yang banyak bila mereka sudah bergraduasi?

Tempat belajar dengan kos sara hidup yang tinggi juga akan menambahkan beban kewangan berkali ganda. Pilihlah tempat belajar yang sesuai dengan kemampuan.

Cuba Kumpul

Bermula usia anak anda setahun, cuba kumpulkan sekurang-kurangnya RM500 setahun. Umur 20 tahun, sudah ada RM10,000 insha Allah.

RM500/anak x 20 tahun = RM10,000

Kalau tak dapat RM500 setahun, cubalah simpan RM200. Duit raya setiap anak pun pasti lebih dari tu kan. Ajar anak-anak menabung bersama cukupkan target. Ada emak bapa yang membiarkan anak-anak menghabiskan begitu sahaja duit raya.

Ada anak ramai ni, cara hidup kita memang kena banyak berjimat.

Kalau kita ada pelan simpanan holiday, simpanan emas, simpanan haji, pasti kita ada pelan simpanan pendidikan kan?

Semoga Allah murahkan rezeki untuk semua ibu bapa yang sentiasa berusaha untuk keluarga tercinta.

IKLAN

Sumber : Yasmin Hanani 

 

ARTIKEL MENARIK:Kongsi Tip Hasilkan Jumlah Simpanan Banyak Setiap Bulan, Selepas 17 Tahun Ini Hasilnya Untuk Nikmati!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Pakar Jelaskan Punca Kemerosotan Tulang & Otot, Serta Tips Pemakanan Yang Baik. Sila Take note, Rugi Kalau Tak Tahu!

Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!

IKLAN

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

 

 

 

.