Ada orang, pantang sehari tak minum air panas, mesti rasa tak lengkap. Antara minuman yang selalu menjadi pilihan seperti kopi, teh, milo dan sebagainya.

Kalau setakat nak minum seorang sahaja, tak perlu beria nak bancuh air sampai 1 jug! Tapi… Nak buat air teh yang jenis uncang kalau guna 1 terlalu pekat lah pula airnya. Terpaksa rendam sekejap uncangnya dan terus buang. Tapi membazir lah pula kan?

Rupanya siapa yang guna uncang teh bertali tu, ada trick yang ramai tak tahu iaitu oleh potong kepada dua bahagian, jimat kalau nak buat secawan teh.

Rupanya Uncang Teh Boleh Potong Dua?

Seumur Hidup Baru Tahu Uncang Teh Boleh Potong Dua. Barulah Tak Pekat Untuk Secawan!

IKLAN

Viral satu video di laman sosial TikTok berkenaan seorang wanita mendedahkan bahawa tuncang teh bertali boleh dipotong dua.

Menerusi video tersebut, difahamkan pemilik akaun TikTok itu mendedahkan fungsi sebenar uncang teh yang baru diketahui selepas 32 tahun hidup.

“32 tahun hidup baru tahu fungsi ni..”

Cabut kertas yang terdapat pada uncang teh, kemudian koyakkan bahagian tengah dengan berhati-hati. Gunting di tengah-tengah uncang teh untuk dibahagi dua.

IKLAN
@niaminoo♬ suara asli – NAMA KOK FIKI – Fiki Goo 20k🍻

Menjengah ke ruangan komen, para netizen juga terkejut dan turut mengakui tidak pernah tahu akan ‘trick’ itu.

Seumur Hidup Baru Tahu Uncang Teh Boleh Potong Dua. Barulah Tak Pekat Untuk Secawan! Seumur Hidup Baru Tahu Uncang Teh Boleh Potong Dua. Barulah Tak Pekat Untuk Secawan!

IKLAN

Namun, bukan semua jenis uncang teh boleh dipotong dua sebegini. Difahamkan, jenama uncang teh yang digunakan dalam video tersebut adalah jenama Lipton.

Sumber: TikTok @niaminoo

Dapatkan Telaga Biru Pakej Kenal Jawi Kenal Al Quran Set dengan kos diskaun RM5, dengan menggunakan  kod KELGST5 di sini

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI