Kisah wira merah menyelamatkan harta dan nyawa baik dalam kes kemalangan, kebakaran dan sebagainya bukanlah perkara asing. Bahkan, saban amsa ada sahaja kisah mereka dilaporkan. Namun, kisah yang dimuat naik oleh seorang pengguna facebook baru-baru ini benar-benar menyentuh hati.

Menurut ustaz Hakim Mohd Nor yang ketika itu dalam perjalanan dari Melaka menuju ke Kuala Lumpur sebelum menyedari ada seekor kucing yang berada di bahagian bawah enjin.

Biarpun berusaha mengeluarkan sendiri bersama isteri dan pembantunya, namun si bulus tetap tidak berganjak, bahkan secara tiba-tiba menghilangkan diri. menyebabkan Ustaz Hakim tiada pilihan lain dari meminta bantuan anggota bomba.


Ini pengalaman yang paling best dan rare. Alhamdulilah, Kucing dalam enjin kereta dah dijumpai!

Gini ceritanya, masa kami gerak ke KL pagi tadi, tiba2 dengar bunyi kucing mengiau. Duk pelik, mana datang bunyi kucing ni. Terus kami stop di stesen minyak Petronas cari kucing tu.

Tengok bawah kereta, Nampak si bulu comel tu ada kat bahagian bawah enjin. Ah sudah. Jenuh memujuk. Tapi dia tak nak keluar dari situ.

Isteri saya terus umpan dengan ikan bilis dari roti. Si comel tu tak nak keluar. Renjis2 air pun tak keluar. Mengiau usah kira la, paling lembut la isteri buat. Haha. Tak nak keluar gak.

Lepas tu , tiba tiba kucing tu hilang dari pandangan mata. Ah sudah.. saspen pulak. Kucing ke bukan kucing tu. Nasib baik siang. Tak la seram sangat. Huhu.

Nak hilang cuak, Saya siap buat live lagi. Haha. Lepas tu tanya la idea dari follower apa nak buat. Macam idea2 keluar. Terima kasih semua yang bantu beri cadangan. Sangat2 hargai. Ye lah, first time kot ada pengalaman macam ni.

Saya pulak memang tak bela kucing kat rumah. Jadi, masa panggil kucing tu, dok keluar macam2 bunyi. Meow kasar la. Meow manja la. Haziq pembantu peribadi saya siap gelak kat saya kata ustaz panggil kucing tu macam nak ngorat. Hahahaha.

Sebenarnya, saya pun tak tahu macamana boleh ada kucing kat situ. Maybe kucing jiran gamaknya yang tidur kat enjin tu. Mujur tak ada kecederaan kat kucing tu. Risau betul masa mula2 dengar ada bunyi kucing dalam enjin.

Masa kucing tu menghilang, Abam petronas ni siap bantu jek kereta lagi nak cari kucing. Berpeluh peluh abam ni buat kerja. Terima kasih banyak bang. Tapi, sayangnya, tak jumpa gak mana kucing ni menyorok. Akhirnya, kami dapat cadangan untuk hubungi bomba.

Terus kami waze cari balai Bomba terdekat. Jumpa Balai Bomba Ayer Keroh. Terus kami gerak ke situ. Dekat aje, tak sampai 5 minit.

IKLAN

Haa, sampai aje kat situ, berlakulah cerita yang amat amazing. Terserlah kehebatan abam bomba. Fuuh. Respek habis.

Gini ceritanya, keluar aje kereta kat balai tu, abam bomba terus tanya apa perlu dibantu. Kami pun bagitau la ada kucing dalam enjin kereta.

Tak perlu buat report apa, terus dia buat pengumuman di speaker besar balai tu. ” Ada kucing dalam kereta , minta semua bersedia”. Lebih kurang gitu ayat dia. Bayangkan anda dengar pengumuman kuat2 macam tu. Rasa amazing sangat. Fuuh, gempak betul. Laju betul abam bomba ni buat kerja. Sayangnya saya tak sempat nak rakam pengumuman tu. Huu.

Lepas tu siap bunyi siren kecemasan lagi. Waaah, lain macam ni. Dalam hati saya terdetik, “Kes kucing aje kot, tapi siap siren bagai ni. Huu”.

Rupanya abam bomba ni memang ambil serius semua kes yang mereka terima. Masa ni saya teringat cerita kartun paw patrol yang anak anak saya suka tengok. Slogan dia lebih kurang gini rasanya, “No case is too small, no case is too big.” Tabik la abam bomba. Hebat sangat2.

IKLAN

Lepas bunyi siren tu, Tak sampai 10 saat ,dekat 8 orang abam bomba datang . Wow! Amazing betul kelajuannya. Siap pakai baju uniform lengkap lagi. Mak aih. Sangat professional. Dahsyat.

Tanpa banyak cakap, depa terus buat kerja. Disebabkan cekap, tu dia, tak sampai seminit, terus jumpa kucing ni. Gila ah. Kagum sangat2. Cekap dan hebat abam bomba ni buat kerja. Memang hero Avengers sungguh. Allahu.

Terima kasih semua abam bomba dan follower yang bantu memberikan solusi ni. Masya Allah, pengalaman yan cukup berharga ni. Betapa satu nyawa itu cukup berharga walaupun ianya adalah haiwan. Allahu.

Apa kata kita SHARE story ni tanda penghargaan kepada abam bomba khususnya di Balai Bomba Ayer Keroh ni sebagai penghargaan kepada hero hero kita ni. Moga boleh jadi inspirasi buat kita semua.

Bila buat sesuatu dalam hidup, ingat ayat ni. “No case is too small, no case is too big.” Tiada apa yang terlalu kecil (untuk kita pinggirkan) , tiada apa yang terlalu besar (untuk kita tak mampu buat).

Ustaz Hakim Avengers
-semua orang adalah superhero-