“Soal Untung Itu, Sejujurnya Ada…”- Rezeki Jual Nasi Lemak RM1, Setiap Hari Habis 800 Bungkus Terjual!

Umum mengetahui, 9 daripada 10 punca rezeki berasal daripada perniagaan. Bahkan kita juga mempercayai bahawa orang yang berniaga akan mendapat keuntungan yang luar biasa. Apatah lagi bila peniaga menjual dengan harga yang mahal jauh daripada kos yang dikeluarkan.

Namun kisah peniaga Nasi Lemak RM1, Muhammad Fazrie Haiqal, 24, cukup unik. Berniaga tanpa terlalu memikirkan soal keuntungan, sekali gus telah mencipta fenomenanya yang tersendiri.

Buat follower Keluarga, sila guna kod promo KELGSP5 untuk pembelian British Polo Yuna Handbag Set dengan harga lebih murah hanya di GO SHOP 

 

Siapa sangka bermula dengan 200 bungkus sehari, perniagaan Nasi Lemak RM1 yang diusahakan sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan 2.0 (PKP 2.0) itu berjaya terjual lebih 800 bungkus sehari selepas dirinya mula aktif di TikTok.

“Soal Untung Itu, Sejujurnya Ada…”- Rezeki Peniaga Nasi Lemak RM1, Setiap Hari Habis Terjual!

Disebabkan perniagaan yang dijalankan di Desa Coalfields, Sungai Buloh, Selangor, terus mendapat sambutan. Anak muda ini telah mengambil keputusan berhenti kerja dengan memberi fokus kepada bisnes berkenaan sejak dua bulan yang lalu. Ini sebagaimana memetik kenyataanya di Harian Metro.

ARTIKEL MENARIK:

IKLAN

Cemburu Anak Manja Dengan Pengasuh, Ibu Ni Nekad Berhenti Kerja & Kini Bahagia Berniaga Tepi Jalan!

Rupanya Tersekat Rezeki Bila Pendam Dendam & Benci. Deep Perkongsian Ni!

Sanggup Berhenti Kerja Demi Jaga Ayah Lumpuh, Lelaki Ni Kongsi Pengalaman Dimurahkan Rezeki!

“Pada mulanya idea ini datang daripada mak saya sendiri ketika PKP kedua. Kami adik beradik tiada kerja waktu itu dan yang bekerja hanya mak dan ayah saja. Jadi, untuk teruskan kehidupan mak saya putuskan untuk berniaga nasi lemak. Mak juga yang mencadangkan nasi lemak RM1 supaya dengan harga itu orang lain pun dapat beli makanan.

“Pada mulanya kami hanya menjual 200 bungkus sehari. Selepas saya mula bermain TikTok, dari 200 tambah menjadi 350, 600 dan sekarang kekal lebih 800 bungkus sehari.

“Soal Untung Itu, Sejujurnya Ada…”- Rezeki Peniaga Nasi Lemak RM1, Setiap Hari Habis Terjual!

IKLAN

“Pernah buat 2,000 bungkus sehari tapi bila fikirkan balik, saya takut bila buat lebih dari kemampuan, kualiti nasi lemak tu tak terjaga. Jadi, kekalkan saja 800 sehari.

“Kalau sebelum ini saya bekerja dengan orang. Selepas jual nasi lemak, jam 11 pagi baru masuk kerja. Namun, sejak dua bulan lalu saya dah berhenti kerja dan kini sepenuh masa berniaga.

“Soal untung itu, sejujurnya ada. Tapi tidak banyak. Saya tak fikirkan sangat soal itu. Selagi saya seronok berniaga, selagi dapat buat orang gembira sebab dapat beli sarapan murah, saya akan teruskan dengan Nasi Lemak RM1 ini,”

Menurutnya, sejak Nasi Lemak RM1 itu tular, dia menerima kehadiran pelanggan dari serata tempat termasuk dari Sarawak, Kelantan, Pulau Pinang dan Singapura.

Menurutnya, bapanya akan memasak nasi lemak sebelum proses membungkus dimulakan 4 pagi dan kemudian berniaga dari jam 6.50 hingga 7.15 pagi, setiap hari kecuali Ahad.

“Saya gembira dengan apa yang saya buat. Ramai yang memberikan sokongan dan tak henti datang cari nasi lemak saya. Saya sangat seronok.

“Soal Untung Itu, Sejujurnya Ada…”- Rezeki Peniaga Nasi Lemak RM1, Setiap Hari Habis Terjual!

IKLAN

“Pelanggan yang datang dari banyak tempat. Buat masa ini apa yang saya tahu, paling jauh dari Singapura semata mata untuk beli nasi lemak saya. Ada juga dari Sarawak, Kelantan, Pulau Pinang dan banyak lagi.

“Ini adalah perniagaan bersama keluarga. Sebab itu mak pernah cakap untung atau tak asalkan kita dapat mudahkan urusan orang lain. Insya-Allah, saya dan keluarga ada impian untuk buka kedai. Tapi belum sampai waktunya lagi,” katanya.

Selain menjual, dia turut menerima tempahan yang dihadkan 200 bungkus sehari selain infak yang dibuat individu tertentu.

Sumber : Harian Metro & Tiktok bangsudu

 

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

“Soal Untung Itu, Sejujurnya Ada…”- Rezeki Peniaga Nasi Lemak RM1, Setiap Hari Habis Terjual!

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI