Boleh dikatakan ramai antara kita bila ingin membeli kereta tentu sahaja akan membuat permohonan pinjaman di bank, kaedah itu lebih memudahkan daripada membeli secara tunai.

Maklumlah bukan sedikit jumlah perlu disediakan, jadi lebih baik membuat pinjaman bank dan setiap bulan dibayar secara ansuran untuk tempoh masa hingga 5 atau 7 tahun. Ini kebiasaannya yang dipraktikkan oleh pembeli kereta.

Pun begitu, kita juga faham dalam tempoh yang panjang, macam-macam boleh terjadi. Ajal datang sekelip mata, tiada siapa dapat menduga.

Jadi pernah tak anda terfikir apa akan jadi sekiranya loan kereta atas nama suami, namun tiba-tiba suami meninggal dunia. Adakah isteri perlu menanggung baki hutang kereta tersebut? Jika tidak mampu membayarnya bagaimana?

Seorang salesman menerusi perkongsian di aplikasi TikTok @azril_zainal ada berkongsi infonya dan bolehlah dijadikan panduan untuk semua.

Suami Meninggal, Isteri Tak Perlu Tanggung Beban Sambung Bayar Loan Kereta. Begini Salesman Jelaskan Caranya!

Menerusi perkongsian video tersebut, dijelaskan sekiranya isteri ingin menggunakan kereta tersebut dia perlu terus membayar baki hutang kerata itu. Jika isteri gagal berbuat demikian, pihak bank akan menarik balik kereta tersebut.

Namun situasi ini tidak akan membebankan isteri sekiranya si suami ada mengambil satu insurans yang berkaitan dengan HP Life ataupun Autolife semasa tanda tangan perjanjian untuk membeli kereta.

Bila proses itu dibuat, si isteri layak untuk mengambil kereta tersebut tanpa perlu membayar apa-apa kerana pihak insurans sudah membayar baki hutang kereta tersebut. Kiranya suami meninggal tanpa meningalkan hutan kepada isterinya.

@azril_zainalReply to @mike_gabriel88 kesimpulannya ambil laa Insuran AutoLife/HP Life tu 👌♬ original sound – Azril Zainal Khiri

IKLAN

Perkongsian video ini  mendapat tontonan hingga 1.1M tidak dengan itu ramai juga yang mengajukan soalan untuk penerangan lanjut berkenaan insurans yang dimaksudkan.

Lalu pemilik akaun ini turut berkongsi satu lagi video bagi menjawab persoalan berkaitan sekiranya sebelum ini tidak mengambil insuran Autolife atau HP Life tapi baru ingin berbuat demikian.

@azril_zainalAnswer to @father_one_son ##Proton@protonloftymotors4s♬ original sound – Azril Zainal Khiri

Menurutnya insurans tersebut masih boleh diambil walaupun sudah menggunakan kereta tersebut beberapa tahun. Caranya cukup mudah, peminjam perlu pergi ke bank dan maklumkan kepada pihak bank untuk buat kiraan semula untuk mengambil insurans tersebut.

Sumber : [su_button url=”https://www.tiktok.com/@azril_zainal?lang=en” style=”bubbles” background=”#bba7fc” size=”2″]@azril_zainal[/su_button]

 

IKLAN

 

Baca juga : Sayang Nak Buang Botol, Terus Buat Projek Tanam Sayur Dalam Botol. Hasilnya Tanaman Subur & Mudah Nak Jaga!

 

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Suami Meninggal, Isteri Tak Perlu Tanggung Beban Sambung Bayar Loan Kereta. Begini Salesman Jelaskan Caranya!

 

 

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI