Kebahagiaan dalam sebuah rumahtangga, suami tak perlu romantik nak tunjuk kasih sayang, tetapi bantu isteri uruskan segala urusan hariannya. Bukan hanya meletakkan segalanya dibahu isteri.

Perkongsian Muhammad Yusof ini sungguh inspirasi. Beliau berkongsi cerita mengenai seorang suami yang tidak menunjukkan sikap romantik tetapi ringan tulang membantu isteri walapun sekadar menolak troli dalam kereta.

Hubungan sikap tolak ansur dan tolong menolong inilah adalah cerminan kebahagian sebuah keluarga. Isteri merasa dirinya dihargai walaupun pertolongan itu biasa-biasa daripada padangan mata orang lain.

Suami Tak Perlu Romantik Nak Tunjuk Kasih Sayang, Tapi Berilah Kebahagiaan Buat Isteri. Barulah Sweet Rumahtangga!

Hari tu saya ada berjumpa dengan seorang bekas cikgu saya dekat sebuah shopping complex. Walaupun lama saya tak jumpa dia tapi cikgu is still cikgu, dia masih ingat nama saya siap mentioned full name.

Dah habis sembang, saya pun ikut teman dia dengan bini dan anak dia ke kereta.

Apa yang saya pelik, cikgu saya tadi laju je tolak troli ke kereta dia. Tinggalkan anak bini dia, jalan dengan saya kat belakang.

IKLAN

Dalam hati saya terdetik, apalah cikgu saya ni tak romantik langsung la. Tunggulah bini dia ni, kan?

Tapi yang peliknya bini dia rilek je, takde la nak panggil-panggil marah suami dia ke apa. Senyum je dia saya tengok.

Bila sampai kat kereta, rupa-rupanya cikgu saya tadi dah siap angkat barang semua dan enjin kereta dah hidup dah. Bila isteri dia sampai dia siap buka pintu ke bini dia. Bertambah senyuman bini dia saya tengok.

Saya belajar sesuatu hari tu.

IKLAN

Kadang-kadang kita kena buat post mortem perkahwinan kita. Antara sebab perempuan tak berapa nak bahagia ialah kerana semua benda dalam rumah dia nak kena buat. Dorang kena lalui rutin yang memenatkan sepanjang 24 jam. Tensyen woi. Dah lah penat kat tempat kerja lagi.

Yang suami pulak bila isteri nak ambil nafas rehat sikit mulalah order suruh buat nescafe tarik nipis kurang manis. Tahu order je dengan bini. Lambat sikit dikatanya isteri derhaka tak ikut cakap suami.

So, pada saya cikgu saya dah ajar bahawa kebahahagiaan kaum perempuan ni ialah apabila kaum-kaum suami ni mempermudahkan kerja mereka.

Mempermudahkan ni maksudnya bukan isteri jadi queen control tapi suami kena faham dan alert bila masa dia boleh bantu bini dia buat kerja rumah.

IKLAN

Contohnya suami tengok isteri dia dah siap basuh baju, jadi permudahkanlah isteri dia dengan hantar baju pi kering kat dobi. Ataupun kalau isteri dah siap masak, suami tolonglah buh nasi dalam pinggan. Ataupun kalau suami tengok isteri berpeluh-peluh gosok baju, permudahkanlah dorang dengan beli iron steam Phillips. Pastinya semua perempuan akan senyum lebar macam isteri cikgu saya tadi. Betul tak akak-akak?

Kata kuncinya, PERMUDAHKAN ISTERI.

So, pada semua suami, jadilah pasangan yang menyenangkan, bukan menyusahkan.

Hari tu, cikgu saya dah ajar tentang ilmu yang cikgu saya tak ajar dalam kelas dia iaitu ilmu tentang apa yang dinamakan sebagai ‘mencari kebahagiaan hakiki’.
.

Yang nak share dipersilakan, yang yang tag pasangan dialu-alukan. Semoga bermanfaat untuk kebahagiaan kita dunia dan akhirat. Yelah kita bukan sekadar nak jadi pasangan bahagia kat dunia sahaja kan, kat akhirat pun kita nak sama-sama pimpin tangan pasangan kita masuk syurga, betul tak?

Ikhlas: Muhammad Yusof