Ada betulnya lontaran idea dari seorang ibu ini. Tidak salah katanya untuk surirumah menggunakan  khidmat pihak lain dalam membantu tugas hariannya. Membeli masa untuk dapatkan masa untuk diri sendiri.

Sebagaimana kita sendiri maklum,  buat kerja rumah ini memang tidak pernah berhenti, ada sahaja yang belum selesai.

Jom ikuti perkongsian penuh daripadanya untuk difahami bersama.


What’s wrong with that?

Kain baju kotor penuh 3 bakul hasil balik dari travel ke Langkawi seminggu, bersambung pula balik kampung, lagi seminggu. Tengok je pun, peluh dah menitik. Hihi

Apa lagi, bawa masuk kereta, terus pergi kedai dobi self-laundry. Basuh, kemudian keringkan terus lipat kat sana. Sejam setengah settle semua. Mudah sangat.

Malu? Ye malu juga. Macam pemalas sangat je, kata suri rumah. Itu kata hati, who cares? Masa jauh lebih berharga.

Pandai Urus Masa

Bila jadi suri rumah, tak bermakna kita jadi hamba rumah. Lagi-lagi kalau berbisnes dari rumah aka working-at-home Mom, mesti pandai urus masa supaya tak stuck dengan kerja rumah semata sampai tak boleh buat kerja lain.

Ada masa, kain bertimbun kita tak sempat nak basuh, nak keringkan. Tambah pula balik dari travel.

Kadang anak sakit mak juga kena juga.

Bisnes kadang huru hara, nak kena tengok. Nanti customer merajuk pulak.

Masak pun kadang tak sempat bila anak meragam tak nak duduk, nak mengempeng sepanjang masa.

IKLAN

Ya, hidup memang tak selalu ikut acuan kita. Ada masa ada hiccup, ada banyak kejadian yang kita tak rancang berlaku.

Habis tu macam mana kita mak mak nak manage stress? Biarkan menangis sorang-sorang urus kain bertimbun? Dukung anak sambil masak dengan air mata berjurai kepenatan? Isk isk

Kita nak buktikan apa sebenarnya? Nak buktikan yang kita suri rumah superwoman tak perlu any help, 100% perfect masak setiap waktu, basuh baju sendiri, jaga anak sendiri without maid? Gituuu?

Hidup saling perlu memerlukan

Hidup ni tak perlu kejar perfect pun. Tak perlu nak kerja title suri rumah terbaik. Mungkin ada masa kita perlu bantuan dobi. Ada masa perlu beli lauk luar untuk hidang kat keluarga. Ada masa perlu panggil helper datang kemas rumah.

What’s wrong with that?

IKLAN

Biar lah kalau ada yang mengata. Kadang kita yang terlebih fikir apa orang kata. Kita lebih tahu keperluan keluarga kita, kan?

Apa salahnya habis sikit Rm10-Rm20 untuk BUY TIME. Beli masa sendiri. Tak adalah mak mak jadi Tarzan jerit sampai tembus gegendang telinga sebab stress terlampau.

At the end apa yang penting suami dan anak-anak. Bila hati tenang boleh bagi layanan first class. Masak best best kalah masakan udang galah chef hotel. Gitteewww

Masa kita jauh lebih berharga dari nak stress saja-saja. Mak mak nak uruskan macam mana, terpulang. Kalau rasa boleh buat semua air tangan sendiri, silakan. Yang penting, kita bahagia.

Chayokkk, kita kan Supermak.
Kak Chah,Buy time supaya tak jadi hulk dan kekal jelitta. Eh

Sumber : Hafsah Mardhiah