Meskipun kucing adalah binatang yang comel dan manja hakikatnya masih terdapat ramai orang yang takut terhadap kucing.

Hakikatnya kucing adalah antara haiwan kesayang yang sering dijadikan peneman setia. Seperti yang kita ketahui bahawa ia adalah haiwan kesayangan Nabi Muhammad SWT.

Namun tahukah bahawa memelihara kucing ternyata mampu memberikan manfaat bagi kesihatan tubuh dan mental. Malah ia juga punca kepada rezeki yang melimpah ruah.

Berkongsi rezeki dengan makhluk Allah ini bukan sahaja mendapat ganjaran pahala tetapi akan dibalas dalam pelbagai bentuk kebaikan, bukan sahaja material dan wang ringgit. Kadang-kala kita sendiri tidak sedar akan perkara tersebut.

Begitula perkongsian wanita ini melalui pengamalan sendiri bahawa berkasih sayang sesama haiwan banyak manfaatnya.

“Tahu Tak Kucing Yang Pelihara Tu Boleh Jadi ‘Mesin Pahala’ Untuk Kita. Perkongsian Wanita Ini Raih Perhatian Warganet.
Diyanah Wahid bersama kucing kesayanganya

Tahu tak kucing (semua haiwan) yg kita pelihara boleh dijadikan ‘mesin pahala’ utk kita tau.

IKLAN

Secara umumnya semua haiwan yg kita jumpa boleh menjadi sebab untuk kita beroleh pahala atau dosa. Terpulang kpd kita cara utk manfaatkan kehadiran haiwan-haiwan ini untuk nasib yang baik pada Hari Akhirat nanti.

Janganlah zalimi mereka.Tetapi, sayangilah mereka dan berlaku adillah. Moga-moga ia memberatkan lagi catitan amal soleh kita, amin…

Nama kucing tua saya nie “Bear”, kutip kucing jalanan nie lebih kurang 3 tahun dulu, manja melampau, suka teman org solat.

Bila tgh berdoa, die melukut diriba macam tu.. harap tgh mengaminkan doa kami sekeluarga insyaallah

MANFAAT PELIHARA SI BULUS

IKLAN
“Tahu Tak Kucing Yang Pelihara Tu Boleh Jadi ‘Mesin Pahala’ Untuk Kita. Perkongsian Wanita Ini Raih Perhatian Warganet.
Gambar sekadar hiasan

Selain rezeki yang melimpah ruah, memelihara haiwan yang comel ini banyak manfaatnye termasuk 1. Menghilangkan Stres
Manfaat memelihara kucing yang pertama yakni membantu menghilangkan stress. Ketika kita memelihara kucing maka kita akan lebih banyak menghabiskan waktu dengan kucing dan ketika itu otak akan melepas hormon oksitosin. Hormon oksitosin ini berfungsi untuk menciptakan rasa tenang dan rilek

2. Meningkatkan Kekebalan Tubuh
Penelitian yang dilakukan oleh National Institutes of Health menyebut bahawa anak-anak yang berada pada usia di bawah satu tahun memiliki kemungkinan kecil terpapar alergi karena interaksi dengan terhadap kucing. Kucing dapat meningkatkan kekebalan tubuh dengan menjauhkan alergi yang mungkin saja dapat menyerang tubuh.

3. Mencegah Penyakit Jantung
Mengelus dan membelai kucing akan memiliki efek menenangkan yang positif. Dengan afeksi tersebut, kucing mampu menurunkan tingkat stres dan menurunkan kecemasan. Oleh sebab itu, orang yang memelihara kucing memiliki risiko serangan jantung 30 persen lebih kecil dibandingkan orang yang tidak memelihara kucing.

IKLAN

 

Sumber: Diyanah Wahid

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI