Bercuti dengan menaiki pesawat atau naik flight mungkin tidak semudah dahulu. Lebih-lebih lagi waktu pandemik ini. Sebab tu kena ada checlist untuk persediaan.

Apatah lagi jika anda bercuti atau melancong dengan anak kecil. Justeru, perkongsian puan Syahirah Omar ini mungkin dapat membantu anda sedikit sebanyak dalam membuat persediaan.

Harini saya nak share pengalaman naik flight dengan anak-anak lepas kita semua dibenarkan merentas negeri. Mungkin info ni sedikit sebanyak membantu mak ayah yang nak travel bawa anak-anak. Info ni mungkin ada perubahan dari semasa ke semasa.

Saya travel ke Penang baru ni dengan 3 orang anak ,menaiki penerbangan Air Asia. Kalau travel dengan anak-anak ni tak boleh belasah je, kena plan betul-betul. Terutamanya ada anak kecil.

Berikut adalah checklist persediaan sebelum, semasa travel menaiki pesawat. Kalau plan betul-betul InsyaAllah semuanya smooth.

1. Untuk tiket murah, boleh beli tiket lebih awal. Saya terus beli tiket sebaik saja pengumuman rentas negeri dibenarkan. Flight kami flight pertama ke Penang, mungkin sebab tu murah. Alhamdulillah rezeki saya sefamily dapat tiket RM17.50 pergi dan balik. Ada lagi murah dari ni ok.

2. Online check in siap-siap, kemudian print boarding pass, masukkan dalam satu zipper bag beserta kad pengenalan/ mykid family members yang travel. Jangan letak berasingan sebab zipper bag / file ni perlu dipegang sentiasa sampailah masuk dalam pesawat. (For children below 12 years old, for domestic travel (e.g. within Malaysia) please present either identification card (e.g. MyKid in Malaysia) or the original birth certificates as proof of identity)

3. Jika ada anak kecil, bawa stroller. Anak saya Mayraa umur 5 tahun pun saya bawa stroller. Sebab airport KLIA2 penat betul nak berjalan. Kalau nak tumpang buggy tu selalunya lebih utamakan warga emas. Stroller ni selalu akan ditinggalkan di pintu masuk kapal.

Waktu di airport Penang, saya terus dapat stroller masa turun pesawat, cuma bila tiba di airport KLIA2, kena tunggu lambat sikit di bahagian oversize baggage. Tak dapat waktu turun flight. Jauh sikit menapak bawa anak sebelum tuntut luggage.

4. Beberapa hari sebelum travel, social story pada anak-anak tentang perjalanan mereka nanti. Do and don’ts di airport, dalam flight, dan sebagainya. Kalau anak masih kecil boleh cerita sambil lukis. Penting tau supaya anak bagi kerjasama sepanjang perjalanan.

5. Sehari sebelum travel, saya buat RTK antigen test di rumah. Beli test kit, buat sendiri dirumah. Ini memang tanggungjawab kita sendiri sebagai individu yang nak pastikan diri betul-betul sihat sebelum travel. Sebab di airport nanti, tak ada lagi dah ujian ni semua. Result pun mereka tak tengok. Itu travel requirement setakat hari ini la.

6. Packing baju ikut kesesuaian tempat nak pergi. Nanti boleh buat laundry, tak payah bawa baju satu almari. Jadi mudah untuk kita nak uruskan luggage dan anak-anak.

7. Siapkan satu set baju anak kalau untuk anak yang masih kecil, diaper extra dan ubat-ubat penting untuk dalam flight. Walaupun flight 1 jam, saya tetap bawa ubat-ubat yang penting termasuk plaster. Masukkan je dalam beg doremon mak-mak. Bukan apa, ghisauuuu kalau muntah ke sakit ke cirit ke kan.

8. Bawa extra face mask, hand sanitizer, wet tissue, pelapik toilet bowl kalau perlu( saya memang bawa untuk tandas awam). Pun masukkan saja dalam beg doremon saya.

9. Bawa biskut, roti, air kalau anak-anak lapar. Karang beli kat airport harga sedikit mahal awak sedih pula. Bawa je dari rumah bekal sesiap. Jangan lupa flusk air panas untuk susu anak. Beri anak minum air/susu waktu nak take-off dan landing sebab eardrum mereka sakit sedikit disebabkan tekanan udara.

10. Powerbank masukkan dalam handbag juga ya, jangan masukkan dalam luggage waktu check in, nanti jenuh nak memunggah sebelum drop luggage. Power bank dan laptop hanya dibenarkan bawa dalam carry-on luggage saja.

11. Kalau flight jam 7.30 pagi contohnya, sebaiknya datang airport 3 jam sebelum. Sebab ramai betul orang walaupun saya sampai airport KLIA2 jam 5 pagi. Macam haritu, hanya dua kaunter saja dibuka tau. Jadi, memang jenuh beratur.

Jadi kena tidur awal, dan bangun awal pagi. Pandai- pandai la adjust waktu tidur anak beberapa hari sebelum lagi.

12. Pakaikan anak diaper untuk anak yang masih kecil walaupun dia sudah pandai ke toilet. Persediaan untuk kecemasan saja. Risau dia nak membuang waktu nak berlepas atau tengah beratur panjang. Kalau anak yang dah besar, make sure semua ke tandas sesiap sebelum boarding.

13. Buat check list sebelum tinggalkan rumah.

– Cabut kepala gas

– Cabut plug penapis air

IKLAN

– Off semua suis yang perlu

– Kunci semua pintu dan tingkap

– Bilangan luggage yang perlu di bawa, check betul-betul semua barang jangan tertinggal.

– Pastikan cas semua telifon bimbit, power bank.

14. Iron baju semua siap-siap sehari atau dua hari sebelum travel. Wajib. Jangan pagi tu baru kelam kabut.

15. Bawa note book, pen, pensil warna,toys, untuk anak-anak kalau mereka bosan sangat supaya tak ada adegan baring kat lantai airport. Gadget tu guna waktu dalam flight atau kecemasan. Jimat sikit bateri.

16. Handphone sentiasa perlu ada ditangan untuk check in dan untuk mereka check status vaksinasi kalian. Hanya yang sudah lengkap dua dos dan cukup tempoh saja dibenarkan untuk travel. Jangan lupa untuk masukkan anak-anak dalam list dependents mysejahtera dan update status COVID-19 mysejahtera.

17. Jika memerlukan perkhidmatan grab awal pagi, perlu booking dengan lebih awal grab yang anda kenal. Kalau saya, saya bertolak ke airport jam 4.30 pagi. Alhamdulillah jiran saya hantarkan.

18. Waktu nak boarding, kalau travel dengan anak-anak, saya prefer masuk yang akhir sekali. Jadi tak perlu bersesak, just masuk, cari seat, tunggu sekejap kemudian terus tunggu pesawat berlepas.

IKLAN

Bila dah sampai, kalau ramai, saya biarkan penumpang lain keluar dulu, biar kami yang terakhir. Berbeza masa musim PKP tempoh hari, crew kapal akan minta keluar row by row. Sekarang pepandai le memasing dah besar panjang.

Sepanjang di airport memang ramai manusia, tapi keadaan terkawal. List ni mungkin sedikit sebanyak membantu kalian. Banyakkan berdoa, selawat semoga Allah sentiasa permudahkan urusan kalian.

Cuma saya rasa kita kena jaga diri kita dan keluarga kita sebaik mungkin. Tanggungjawab kita untuk sentiasa peka dengan anak-anak kita supaya patuh dengan SOP, tak berlari kesana kesini bebas macam dulu lagi.

Teruskan hidup dengan jalani norma dan mentaliti baharu.

Syahirah Omar ❤️

* Untuk travel requirements Sabah, Sarawak, Labuan, dan penerbangan international, rujuk link di ruangan komen.

ARTIKEL MENARIK: Sebelum Bercuti Atau Balik Kampung Kena Letak Duit Syiling Dalam ‘Freezer’, Ini Sebabnya Yang Ramai Tak Tahu!

Guna Hormon Air Kelapa, Rahsia Pekebun Thailand Nak Pokok Subur & Berbuah Lebat. Ini Caranya!