Percaya tak, orang Malaysia ni sebenarnya sangat kreatif. Terutamanya bab olah resipi dari resipi asal menjadi pelbagai jenis makanan lain.

Rasanya 1 dunia tahu tentang kuih donut kan? Kuih yang berbentuk bulat dan disalut dengan gula. Itu cara orang dulu-dulu buatlah. Zaman sekarang ni, bukan sahaja pelbagai jenis salutan ada, malah pelbagai perisa pun ada!

Kalau beberapa minggu lalu, viral donut red velvet di setiap pelusuk sosial media, bukan sahaja yang menjual, malah ada juga yang buat sendiri kuih tersebut. Tetapi kali ini, ada pula yang mengubah menjadi Donut “Dark Chocolate Charcoal”! Jom ikuti resipi yang dikongsikan oleh pengguna laman Facebook, Che Azawimie Che Zahari ini. Jangan lupa cuba ya!

Resepi Dark Chocolate Charcoal Doughnuts

Hitam bukan sebab hangit tau. Hitam sebab menawan. Mula-mula buat sikit sahaja nak buat rasa-rasa. Erh. Nyesal pula sebab sedap sangat. Terasa mewah sangat rasanya.

IKLAN

Nah ni resepinya. Kot-kot nak cuba buat.

Tak Habis Demam Red Velvet, Muncul Pula Donut Dark Chocolate Charcoal! “Mewah Rasanya”

Bahan-bahannya:-

Bahan doh.
1kg high protien
12gm dry yeast
1tbsp gula kastor
1stp salt
1tbsp shortening
1tsp k-fine
Susu uht ni agok2 je.. x sukat plok tadi 😅
Pewarna hitam
2tbsp coco powder
1tsp serbuk arang @ charcoal powder
1tsp capucino paste

IKLAN

 

Cara-Caranya:-

Cara2.. masuk je smua dlm mesin.. uli lah sampai jadi doh… gelek gelek..pastu terap.. rehatkan biar kembang..goreng api kecik je..sampai masak..jgn lama.. nanti pahit…tggu suam sikit..baru salut dgn gula castor + susu tepung..

IKLAN

Tak Habis Demam Red Velvet, Muncul Pula Donut Dark Chocolate Charcoal! “Mewah Rasanya”

Sumber: Che Azawimie Che Zahari via Kumpulan Masak Apa Hari Ini (MAHN)

https://www.dailymotion.com/video/x8btswn