Baru-baru ini, penyanyi lagenda Datuk Nash Lefthanded telah menyambut ulang tahun kelahiran ke 63.

Penyanyi, Datuk Nash Lefthanded yang baharu menyambut ulang tahun kelahiran ke-63 bersyukur masih dikurniakan kesihatan yang baik serta kudrat untuk terus bekerja.

Nash atau nama sebenarnya Nashrudin Elias bersyukur masih dikurniakan kesihatan yang baik serta kudrat untuk terus bekerja. Dia memang mementingkan kesihatannya termasuk tidak mengambil minuman berais serta melakukan senaman pijak rumput sejak lebih 10 tahun lalu.

“Apabila mendapat ucapan bertalu-talu menerusi mesej media sosial dan telefon, saya rasa bersyukur sangat. Alhamdulillah saya masih bertenaga dan sihat hingga kini terutama sebagai penyanyi.

“Untuk penyanyi lagu bernada tinggi seperti saya, tenaga itu sangat penting. Saya ingin kongsi tips di mana sebaik selesai solat Subuh, pergi berjalan dengan berkaki ayam di atas rumput untuk menyerap tenaga.

“Selain itu, pengambilan ais juga sangat tidak baik untuk sesiapa pun. Tipulah saya tak ambil tapi bila ada masa yang saya mengidam sangat saja. Saya amalkan ini sudah lebih 10 tahun,” katanya.

IKLAN

Nash ditemui di sidang media program Getaran Jiwa terbitan TV Sarawak (TVS) di mana beliau dilantik sebagai juri tetap program itu.

Tak Minum Ais, Jalan Kaki Ayam Atas Rumput Selama 10 Tahun Rahsia Nash Kekal Sihat!

Dalam pada itu, ini antara kebaikannya yang pasti anda akan terkejut apabila mengetahui kelebihan berkaki ayam atau ‘earthing’ semasa berjalan.

– Tidur Malam Akan Bertambah Baik
Journal Altenatif Perubatan Amerika menyatakan orang yang mengalami masalah tidur akan lebih baik sekiranya melakukan perkara ini. ‘Barefoot’ dipercayai menstabilkan pengaliran tekanan darah pada kaki dan seterusnya akan mengubati seseorang untuk tidur dengan baik.

IKLAN

– Menguatkan Sistem Imunisasi
Dalam laporan komprehensif yang diterbitkan dalam Journal of Environmental and Public Health, para penyelidik mendapati bahawa berjalan kaki tanpa kasut sebenarnya dapat menurunkan jumlah sel darah putih dan meningkatkan jumlah sel darah merah, menunjukkan tindak balas imunisasi yang positif.

– Melonggarkan Otot Yang Tegang Dan Menghilangkan Sakit Kepala
Seorang atlet akan berjalan kaki tanpa kasut di atas padang rumput kerana untuk mengelakan kesakitan otot selepas melakukan senaman fizikal.

Tak Minum Ais, Jalan Kaki Ayam Atas Rumput Selama 10 Tahun Rahsia Nash Kekal Sihat!

Jadi walaupun anda bukan seorang atlet, anda juga disarankan untuk melakukan hal ini kerana anda menggunakan kaki sepanjang untuk berjalan melakukan kerja sehinggakan kaki anda tidak mempunyai masa untuk berehat.

IKLAN

Hal ini juga akan mengakibatkan anda mudah pening kepala. Apabila anda melakukan perkara sihat seperti ini mungkin penyakit anda dapat berkurang.

– Mengurangkan Kemurungan
Apabila anda berjalan kaki tanpa kasut di rumput membantu anda mengurangkan masalah kemurungan sebanyak 62 % dan meningkatkan tahap hormon positif dalam badan anda.

– Membantu Meningkatkan Tenaga
Ramai orang menyedari bahawa apabila melakukan senaman ini akan menigkatkan tenaga dan melawan keletihan sepanjang anda bekerja. Ini boleh menjadi satu kesan sampingan untuk tidur yang lebih baik tetapi juga disebabkan oleh peningkatan hormon dan tahap keradangan yang lebih rendah.

Sumber : Hmetro