Sifat seorang suami nampak tenang luarannya. Samada dia malas untuk melayan karenah isteri atau cuba menyembunyikan rasa hatinya. Pokok kata suami ego daripada memperlihatkan rasa cemburunya.

Apa agaknya tanda-tanda yang memperlihatkan cemburu seorang suami?

1. Dia akan sentiasa menghubungi anda beberapa kali dalam sehari untuk mengetahui anda sedang buat apa dan di mana. Awas, jika anda tidak mengangkat telefon pasti akan menerima amarahnya sebaik pulang ke rumah.

2. Dah pulang satu hal pula. Secara senyap-senyap atau terbuka suami akan memeriksa telefon dan melihat panggilan yang dibuat dan diterima anda.

3. Sering mengintip setiap pergerakan anda di laman sosial. Buka fb dan check IG tanpa sebab.

Tak Pernah Tunjuk, Tapi Ini Tanda Bila Suami Cemburu, Awas!

4. Kadang kala ada sahaja cari peluang untuk mencari kesalahan isteri. Pantang ada salah sedikit, pasti anda akan menerima tempias kemarahannya.

IKLAN

5. Suami minta anda selfie tanpa sebab ketika anda di pejabat atau bersama rakan-rakan. Mungkin rasa tak percaya atau cemburu!

6. Jika anda sering balik lewat, dia akan menunjukkan rasa tidak puas hati dan marah dengan tindakan itu.

7. Tak suka isteri berdandan berlebih-lebih dan bermake up bagai. Ada juga jenis tak beri izin isteri pakai tudung jenis-jenis tertentu. Mungkin terlampau cantik.

8. Bila isteri selesai bersiap hendak keluar, suami jeling bagai nak rak. Tak suka dengan pemilihan pakaian anda yang terlalu cantik atau menjolok mata.

9. Di rumah pula kalau asyik dengan telefon, mulalah suami bertanyakan soalan yang bukan-bukan.

IKLAN

Tak Pernah Tunjuk, Tapi Ini Tanda Bila Suami Cemburu, Awas!

10. Kalau terpaksa kerja luar, suami mula menawarkan diri untuk turut serta. Rimas!

11. Adakalanya warna pakaian pun ditentukan suami. Cemburu punya pasal ada suami larang isteri memakai pakaian yang terlampau terang seperti merah dan kuning.

Atasi Cemburu Suami

IKLAN

Memang agak merimaskan jika mempunyai pasangan yang kuat cemburu. Jika keadaan ini berlarutan, bimbang akan menyebabkan anda rasa tawar hati kerana dikongkong sedemikian rupa. Jangan risau kerana anda boleh mengatasi masalah ini dengan mengetahui beberapa tip menangani pasangan cemburu ini.

1. Jika pasangan anda mula menunjukkan perasaan yang kuat cemburu itu, iaitu menyindir ketika menyoal anda atau meluahkan perasaan marahnya terhadap anda, sebaik-baiknya usah dilayan kemarahan itu. Buat tidak tahu sahaja dan jangan membalas atau menjawab dengan perkataan lebih menyakitkan hati dan perasaannya. Yakin diri bahawa itu adalah sikapnya dan anda tidak mengambil hati.

2. Anda harus berfikiran positif dengan menganggap pasangan anda tidak berniat menyakiti hati. Cuba atasi salah faham yang berlaku dalam keadaan yang tenang. Perbincangan dengannya secara aman adalah jalan yang terbaik.

Tak Pernah Tunjuk, Tapi Ini Tanda Bila Suami Cemburu, Awas!

3. Cuba membina keyakinan dirinya dan katakan anda tidak seperti yang disangka. Sentiasalah memuji dirinya dan tunjukkan kasih sayang anda dengan tulus dan ikhlas. Sentiasa ungkapkan perasaan cinta dan sayang agar dia tahu yang anda benar-benar sayang kepadanya.

4. Anda juga diingatkan agar mengelak diri daripada berfoya-foya atau keluar bersendirian dengan orang lain. Ini akan menambah prasangka pada dirinya. Walaupun rakan sekerja eloklah keluar beramai-ramai dan jika mahu ke tempat penting sekalipun jangan sesekali keluar berdua.