“Gemuk-gemuk semua sayur ni. Apalah agaknya baja tu?

Biasanya masalah utama yang dihadapi mereka yang suka berkebun adalah masalah tanaman tidak subur.

Pokok kering, tak subur dan ‘terbantut’. Akibatnya mood bercucuk tanam jadi hilang dek tanaman asyik tak menjadi!

Salah satu cara untuk tingkatkan kesuburkan pokok boleh buat baka kulit kepala udang.

Zat yang ada dalam kulit udang iaitu Chitosan menjadi baja semula jadi dalam membantu melawan jangkitan fungus. Ia boleh suburkan pokok dan tingkatkan antibodi pokok.

Tak sangka, rupanya kulit udang bermanfaat untuk tanaman kekal subur.

Nak tahu cara nak buat baja organik dengan menggunakan kulit kepala udang, ikuti perkongsian saudara Azuan Abdullah, cara yang menarik untuk dicuba. Lepas ni jika beli udang tu jangan buang kepala, buat baja untuk tanaman pula.

Ikuti perkongsiana beliau.

Bila siang udang tu, kepalanya jangan buang ya. Boleh buat baja power tau. Ada 3 cara nak buat baja kepala udang/kulit udang ni.

3 cara buat baja guna kulit /kepala udang

A. Cara rebus
1. Yang paling mudah, kita rebus kepala udang tu hingga mendidih. Lepas tu biarkan sejuk. Asingkan air dan kepala. Air tu boleh siram terus atau nak simpan pun boleh.
Saya suka simpan dulu sebab ia jadi lagi power. Bau pun boleh tahan. Masa nak siram tu kena buat pencairan dulu ya.

3 Step cara buat baja rebus kepala udang.

Proses asingkan kepala.udang dengan air rebusan guna penapis.
Air rebusan yang siap ditapis
Air rebusan siap diisi dalam botol untuk simpanan. Nak guna terus pun boleh. Eloknya simpan dulu 3-7 hari, lagi power. Bila nak guna buat pencairan 1 bahagian air rebusan kepala udang + 5 bahagaian air. Siram di pangkal pokok.

Kepala yang direbus tadi nak letak pada pokok terus pun boleh. Syaratnya kena kambus dengan tanah ya.
Kalau nak simpan, kena sangai/jemur bagi ia jadi rapuh dulu. Lepas tu tumbuk atau blender. Boleh simpan lama buat macam ni.

B. Cara sangai/ jemur

2. Cara yang kedua, kita tak rebus pun kepala udang tu. Kita sangai/jemur terus hingga ia rapuh. Lepas tu tumbuk atau blender. Yang ni lagi power dari cara no 1.

C. Cara peram

3. Nak paling power boleh peram ia dengan gula merah. Kepala udang tadi tak perlu sangai/jemur, memadai tos je hingga air kering. Lepas tu peram dengan gula merah.

IKLAN

Lepas sebulan, tapis ambik airnya sahaja. Air ni memang padu sangat buat sembur kat pokok. Pokok cili kalau kena air ni, dia punya antibodi tu jadi kuat tau.

Info khasiat menggunakan baja organik.

Selamat mencuba!

Sumber: Azuan Abdullah

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520