Rutin berkebun sayur di laman rumah bolehlah dikatakan kini menjadi antara aktiviti yang menarik untuk dilakukan bagi mengisi masa yang terluang. Selain itu, bila tiba masa dituai dapatlah juga merasa makan hasil tanaman dari pokok yang ditanam sendiri. Suatu kepuasan yang sukar digambarkan.

Untuk anda yang ada sepokok dua pokok tomato, bolehlah mencuba trik yang dikongsikan oleh Zulfazdlina untuk menjadikan pokok tomato yang ditanam mudah ditanam dan cepat berbuah.

Ini perkongsiannya.

Saya share salah satu cara cepat dan mudah penanaman pokok tomato. Yang dah ada tanam pokok tomato korang tak payah lagi tanam guna biji benih … tanam je guna keratan batang yang tumbuh di celah-celah cabang pokok tomato atau di kenali sebagai tunas air.


Potong dan cucuk je kat tanah. Saya sarankan potong je seberapa banyak tunas air dan cucuk ke tanah… sebab tak semua keratan akan berhasil mengeluarkan akar. Ikut mood keratan tu macam orang gak nak kene ada mood.

Bukti keberhasilannya di gambar, saya cucuk 3 tapi 1 yang mood baik .. kira Alhamdulillah lah kan

IKLAN

Manakala nak bagi tomato berbuah .. kadang kita tanam pokok tomato dah besar tinggi dan berbunga lebat tapi buah tak de, korang boleh cuba tips ni.

Goncang-goncangkan tangkai bunga perlahan lahan .. buat je setiap hari .. kat setiap tangkai bunga yang tengah galak berbunga. In shaAllah akan membuahkan hasil.

Tapi janganlah hari ni buat korang berharap esok lusa muncul buahnya.. sabar itu perlu dan lagi 1 kena rajin buang tunas air yg tumbuh kat celah-celah daun dan buang daun-daun yang dah kering.. semoga sedikit perkongsian dari saya ini memberi manfaat kepada semua.

IKLAN

Sumber : Zulfazdlina Abdullah Lynn

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

IKLAN

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club