Buat penggemar manisan daripada Timur Tengah tentu pernah menikmati keenakan rasa kunafa, iaitu menu yang pastry halus yang mewah dengan rasa manis dan lemak keju. Boleh dikatakan terlajak rasa sedapnya bila turut dinikmati bersama taburan kacang pistachio.
Jadi daripada terus membeli juadah ini ada bagusnya dicuba untuk menyediakan sendiri dengan berpandukan resipi yang dikongsikan oleh Wan Luqman.
RESIPI KANAFEH / KUNAFAH
Bahan-bahan:
– Kunafa Pastri / Kataifeh
– Cream Cheese / Akkawi Cheese
– Susu 250ml
– Mozzarella Cheese Block 250gm (lebihkan pun takpe)
– Air Mawar, Lemon, Gula
– 200ml air
– Pistachio
– Butter yang telah dicairkan
Ektra info :
Ads
Jika ada yang belum kenal dengan kunafa pastri, inilah rupa betuk dia macam bihun, tapi teksturnya halus. Saya beli online sahaja di shopee.
Cara penyediaan:
1.Curah melted butter untuk memberi warna kuning-kekuningan dan gaul rata.
2. Masukkan kunafa pastri ni jangan tebal sangat ye…tekan-tekan bagi padat. Ketepikan.
3. Ambil periuk dan panaskan susu sekotok, kemudian masukkan masukkan cream cheese. Saya guna separuh dari 250gm cream cheese ni
Ads
4.Saya tambah lagi dengan cheese arab ni. Cheese teama ni memang sedap. Guna dalam 4 keping. Kalau nak guna ni pun boleh, tak perlu guna cream cheese tatura tu.
*original resepi guna akkawi cheese ye, tak guna cream cheese. Tapi saya buat mana yang mudah sahaja.
5.Pukul sampai cheese cair. Kemudian masukkan mozzarella cheese. Kacau-kacau hingga jadi pekat begini.
6. Kemudian lapiskan dengan pastri hunafa, lapisan pertama pastri, cheese, pastri lagi. Buat mampat.
7. Panaskan oven dan dalam masa yang sama didihkan air dan masukkan gula. Nak guna gula putih pun boleh. Perahkan ½ biji lemon dan masukkan sedikit air mawar.
Ads
8. Apabila oven sudah panas, bakar pada suhu 180 selama 10-15 minit. Setelah masak, curahkan air gula yang disediakan tadi.
Sedia untuk dinikmati.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Salah satu resipi kuih kukus yang popular yang digemari ramai adalah kuih kaswi. Ia merupakan kuih yang sering menjadi hidangan minum petang atau sarapan pagi. Rasanya memang enak di makan dengan kepala parut.
Walaupun nampak simple je nak buat, jika salah sukatan dan cara, kuih ni boleh jadi berketul dan tidak cantik bentuknya. Malah boleh jadi keras.
Nak tahu cara buat kaswi yang mudah. Ikuti resipi ini tular ini sehingga 35K share. Menarikkan. Ayuh cuba buat!
Kuih yg senang dibuat dan sedap dimakan. Kuih kaswi @ kosui
Bahan
*2 cwn tpg gndm
*1/2 cawan tepung ubi
*1 sudu air kapur
(secubit kapur/sesudu air kapur yg siap dibancuh)
1 cawan gula merah
3/4 cawan gula
5 cawan air
Cara penyediaan:
Kelapa parut yg putih saja +garam (kukus kejap utk tahan lama)
Larutkan gula pasir dan gula merah dgn 2cwn air (masak atas api kejap utk hancurkan gula, letak sehelai daun pandan utk aroma) tggu sejuk kejap.
Campurkan bahan yg bertanda * bersama 3cawan air..kemudian masukkan air gula tadi dan tapis. Guna loyang 8×8..kukus selama 30 – 40 minit..
**tunggu sejuk baru potong, bolehla di gaul dgn kelapa parut…
**tips utk potongan kuih yang cantik, tggu kuih betul2 sejuk, potong dgn pisau plastik yg disapu sedikit minyak..
Menarik nampak resipi ni, mudah pula tu. Tak perlu nak guna oven. Cukup mudah. Resepi Biscoff Cheesecake ini dikongsi oleh seorang wanita di laman facebook. Jom cuba resipi dariNani Mohd.
Assalamualaikum hi semua, disebabkan lotus biscoff cheese cake sekarang tengah viral saya nak share resepi yang saya buat untuk makan dan jual. Tapi sebelum tu saya beginners je. Resepi asal dari Yatiekitchen . Terima kasih Yatiekitchen untuk resepinya. Cuma ni saya olah sikit untuk meniaga dan makan sendiri.
Resepi Non-bake Lotus Biscoff Cheese Cake
Crust:
125 gram lotus biscuits
45 gram unsalted butter – anchor Cream cheese:
250 gram cream cheese – royal victoria
150 gram whipping cream(dairy) – anchor
25 gram castor sugar
1 tbsp biscoff spread Cara-cara:
1.Hancurkan lotus biscuits (mula mula buat saya buat manual then saya beli food processor, so mana mana tiada masalah)
2. Cairkan butter, kemudian satukan dengan biskut yang dah hancur tadi. Kacau rata
3. Letak dalam loyang saiz 6′ inci. Rata dan padatkan. Chill dalam fridge.
4. Sementara tu, keluarkan 15 minit cream cheese bagi lembut sedikit sebelum tu. Kemudian beat cream cheese sehingga ber’creamy’ dan masukkan 1 tbsp biscoff spread tadi.
5. Whip kan whipping cream dengan castor sugar sehingga stiff peak. Jangan over beat. Agak2 kalau tuang tak tumpah, dah boleh stop.
6. Tuang dalam loyang dan chill lagi dalam fridge.
7. Cairkan 180 gm biscoff spread(saya guna kaedah double boil) dan biar sehingga sejuk. Dah sejuk tuang dalam loyang, kalau nak buat deco untuk drip boleh simpan sikit. Then chill kan 3-4 jam. Dah betul-betul sejuk boleh keluarkan dari loyang dan boleh la makan ️ – Untuk jual saya biasa chill kan semalaman. Supaya cream tu lebih selamat untuk di delivery. -Saya guna loyang loose pan bukan spring form. – Saiz mini tu saya jual RM15 bekas sq350. Satu adunan bahagi 5 bekas. – Biscoff tu saya dapat stock dari bakeries atau jaya grocer. Tapi sekarang banyak sold out, boleh dapatkan dengan shoppee dan lazada juga – Biscoff ni rasa dia caramelized biscuits, siapa suka caramel mesti suka.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Ada antara ahli keluarga kita tentu suka akan rasa telur pindang. Namun untuk menikmatinya hanya pada masa-masa tertentu terutamanya bila ada kenduri kendara.
Pun begitu, tidak salah kiranya anda mencuba menu yang dikongsikan ini di mana uniknya bukan sahaja menggunakan pelbagai daun herba malah menggunakan bunga talang untuk memberi warna menarik pada telur pindang yang dimasak.
Hal ini menjadikan telur pindang nampak cantik.warnanya dan keenakan rasanya tidak dinafikan digemari ramai.
Untuk itu, jom kita semak cara penyediaannya.
TELUR PINDANG BUNGA TELANG
Setelah bertahun-tahun simpan hajat nak cuba masak telur Pindang sendiri.. akhirnya hari ni… berjaya memasak buat kali pertama.
Terima kasih encik suami sanggup masuk semak untuk kutip daun jambu. Proses menyediakan sekejap sahaja tetapi proses mereneh telur sehingga 8 jam.
Kalau ikutkan resepi asal harus direbus sehingga 3 Hari 3 malam. Sendiri buat sendiri makan, Kita buat cara cepat dimakan… Tambahan bunga telang didalam ramuan tidak mengubah Rasa hanya memberikan warna berbeza untuk telur-telur yang retak semasa proses merebus
**media[101164]**
Resepi
20 biji telur ayam
5 helai daun pandan
5 helai daun mengkudu
5 helai daun jambu
5 helai daun manggis
5 helai daun kunyit
10 helai daun salam
10 helai daun limau purut
10 helai daun senduduk
5 batang serai bersama daun
2 inci lengkuas
2 inci halia
Segengam kulit bawang merah
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh bunga cengkih
1 sudu besar garam
1 sudu cuka
¼ cawan gula pasir
30 kuntum bunga telang kering
CARA MASAK
1. Lapiskan periuk dengan separuh dari daun yang telah dibersihkan
**media[101156]**
2. Susun telur dan masukkan rempah serta gula garam dan cuka
**media[101162]**
3. Tutup bahagian atas telur dengan daun-daun yang selebihnya.
4. Renih selama 8 jam dengan API perlahan ataupun guna peiuk slow cooker.