Sesetengah orang percaya bahawa kecantikan abadi itu tidak wujud, masa akan menjadi musuh kejelitaan seseorang. Namun, pelakon, penyanyi dan pengacara yang cantik, Che Puan Sarimah Ibrahim, 44 tahun, membuktikan bahawa masa bukan musuhnya.

Isteri kepada Tunku Nadzimuddin Tunku Mudzaffar yang merupakan cucu Yang di-Pertua Besar Negeri Sembilan ke-10, mendedahkan rahsia awet mudanya walaupun telah dikurniakan seorang puteri bernama Tunku Sofia Najihah yang kini berumur 3 tahun.

“Tiada Istilah Diet Bagi Saya…”-Che Puan Sarimah Ibrahim Kongsi Rahsia Kecantikan!

Jadi, apakah rahsia kecantikkan dan kebahagiaannya?

“Saya memang suka bersenam sejak dari zaman saya aktif karate. Lapan tahun saya buat karate sampai tahap dapat tali pinggan hitam dan jadi instructor tapi tak pernah mengajar sebab tiada masa.

Dua tahun lepas iaitu sepanjang MCO saya banyak fokus kepada kesihatan. Tiada istilah diet bagi saya sebab ia tak perlu kalau kita pandai jaga makan. Kerap tetapi sedikit. Banyak minum air kosong jangan air gula, tidur paling kurang enam jam dan sentiasa bergerak. Jangan duduk lama-lama nanti sakit belakang. Yang penting bukan berat tapi komposisi badan kita sepenuhnya” kata CP Sarimah.

IKLAN

“Tiada Istilah Diet Bagi Saya…”-Che Puan Sarimah Ibrahim Kongsi Rahsia Kecantikan!

Bagi kebahagian pula, CP Sarimah berkata bahawa untuk mengekalkan kebahagiaan rumahtangga, perlulah kita menjaga diri kita terdahulu. Pentingnya untuk kita menjaga kesihatan mental dan fizikal diri sendiri agar tidak mencapai tahap “burnout”. Sentiasa membuat “check up” sebelum terlambat kerana mencegah lebih bagus daripada merawat.

CP Sarimah juga menasihatkan kepada ibu-ibu di luar sana untuk tidak terlalu “pressure” diri anda. “Cukup dengan mengetahui yang kita cantik, telah melahirkan anak kerana itu adalah pencapaian yang paling besar untuk seorang wanita” pesannya.

“Tiada Istilah Diet Bagi Saya…”-Che Puan Sarimah Ibrahim Kongsi Rahsia Kecantikan!

IKLAN

Semoga artikel ini dapat memberi manfaat dan inspirasi kepada anda semua terutamanya buat wanita yang bergelar ibu.

Sumber: @sarimahibrahim di Instagram

 

IKLAN

ARTIKEL MENARIK : “Di Rumah Auto Jadi Bapak-bapak..”-Isteri Abam Bomba Viral Kongsi Rutin Suami,Tarik Perhatian!

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI