Setiap kali anak batuk berkahak dan selesema, masalah utama pastinya kesukaran anak untuk membuang hingus dan kahak itu sendiri.

Anak-anak tak pandai malah tak tahu apa teknik terbaik untuk melegakan selesema dan batuk mereka. Ini panduan untuk mak ayah bagi membantu anak lega.

1. Mak ayah tunjuk contoh
Ajar anak cara yang betul dengan menunjukkan contoh pada anak bagaimana membuang hingus yang betul. Mak ayah tunjukkan contoh dan biar anak ikut.

2. Ajar hembus guna tisu
Petua untuk mengajar kanak-kanak meniup hingus melalui hidung boleh dilakukan dengan menekan/tutup lubang hidung kiri ketika anak meniup hidung dari lubang hidung kanan. Ulang dengan cara yang sama pada lubang hidung yang satu lagi.

Tip Ajar Anak Hembus Hingus Sendiri, Ini Langkah Mudah Mak-Mak Boleh Praktis!

IKLAN

3. Berlatih menghidu
Apabila hidung anak sudah bersih, biarkan dia menghidu beberapa kali kerana ia adalah gerakan yang mudah. Seterusnya, pegang tisu pada hidungnya dan suruh dia menghembus menggunakan hidung, bukan mulutnya.

4. Latih dengan air
Bawa anak ke sinki dan biarkan anak menghembus hingusnya keluar beserta bunyi. Bantuan air buat anak lebih teruja untuk mencuba.

Tip Ajar Anak Hembus Hingus Sendiri, Ini Langkah Mudah Mak-Mak Boleh Praktis!

IKLAN

5. Buat bunyi bising
Kanak-kanak sangat suka buat bunyi hon seperti angsa atau meniru rakan atau saudara mara yang kuat mengeluarkan bunyi melalui hidung. Cadangkan si kecil anda mencuba bunyi yang sama sambil menghembus hidung.

6. Jangan lupa berikan peringatan dengan lembut
Jangan sekali-kali memandang rendah keupayaan anak kecil untuk mengabaikan kandungan hingus dalam hidungnya dan membiarkan aliran hingus yang mengalir keluar daripada hidung. Tunjuk dan memperingati mereka secara perlahan-lahan bahawa sudah tiba masanya untuk mengelap dan meniup hingus.

MESTI BACA: Suhu Cecah Lebih 37 Darjah Celcius, KPM Bersedia Tangguh Sesi Persekolahan

IKLAN

Tak Perlu Bersusah Payah, Menteri Pendidikan Gesa Kantin Sekolah Kekal Beroperasi Sepanjang Ramadan!

Anak Sulung Dapat Tiga Tawaran Sekolah Berprestij, Kebanggaan Dr Sheikh Muszaphar & Isteri!

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Dapatkan perkongsian lebih menarik dari Tik Tok Keluarga @keluarga.my

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI