Petua orang dulu memang banyak, lagi-lagi dalam hal penjagaan kecantikan dan kesihatan. Kalau hendak dihimpunkan,memang tidak terkira banyaknya.

Pun begitu, andai disenaraikan untuk membantu mengawal tekanan darah tinggi, ini antaranya sebagaimana yang disenaraikan oleh Ana Mahabu di akaun fbnya. Jom ketahuinya.

Rawatan Tradisional Untuk Penghidap Darah Tinggi

Turunkan Bacaan Darah Tinggi, Selain Makan Ubat Kena Cuba 9 Petua Ni!

Untuk Penghidap Darah Tinggi Patut Cuba. Semoga disembuhkan oleh ALLAH S.W.T

Rawatan 1 : Ambil seikat daun kucai. Tumbuk lumat dan perah sehingga mengeluarkan air. Minum air tersebut setiap pagi selepas sarapan selama sebulan.

IKLAN

Turunkan Bacaan Darah Tinggi, Selain Makan Ubat Kena Cuba 9 Petua Ni!

Rawatan 2 : Perahkan buah mengkudu masak dan ambil airnya dan tapis. Minumlah di waktu pagi sebelum memakan sesuatu. Amalkan selama seminggu berturut-turut.

Turunkan Bacaan Darah Tinggi, Selain Makan Ubat Kena Cuba 9 Petua Ni!

Rawatan 3 : Ambil beberapa batang serai yang telah diketuk, rebus bersama 4 mangkuk air dan renehkan sehingga air rebusan menjadi semangkuk. Amalkan meminum air rebusan serai 2 kali sehari.

IKLAN

Rawatan 4 : Ambil 3 biji pisang kelat yang masak, diramas dengan kulitnya sekali dan ambil airnya dibuat minum.

Turunkan Bacaan Darah Tinggi, Selain Makan Ubat Kena Cuba 9 Petua Ni!

Rawatan 5 : Ambil air kelapa muda segelas, dibubuh sedikit kopi dan sebuku garam jantan, kacau dan minum. Amalkan 2 kali seminggu.

Rawatan 6 : Jadikan pucuk betik sebagai ulam-ulaman ketika anda menikmati makan tengah hari mahupun malam.

IKLAN

Rawatan 7 : Jadikan daun sabung nyawa sebagai ulam-ulaman. Jika anda memakannya secara berlebihan, anda akan berasa mual, loya dan bagaikan hendak muntah. Ini disebabkan oleh cecair daunnya yang berfungsi menurunkan kandungan gula dalam darah.

 

Turunkan Bacaan Darah Tinggi, Selain Makan Ubat Kena Cuba 9 Petua Ni!Rawatan 8 : Daun pegaga boleh dibuat jus sebagai penawar darah tinggi anda.

Rawatan 9 : Ambil 2 biji epal hijau, buang kulitnya dan hiris nipis-nipis. Rebus dengan 2 cawan air sehingga empuk. Biarkan sehingga sejuk dan tapiskan airnya. Minum 2 kali sehari. Amalkan selalu walaupun tekanan darah tinggi anda menurun.

Sumber : Ana Mahabu

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI