Sebenarnya kita sering merasakan bahawa masa yang kita ada tidak pernah cukup, seakan hendak buat apa pun semuanya tidak menyempat. Melalui situasi ini, sering juga membuatkan kita rasa mengeluh kerana terpaksa membuat sesuatu dengan tergesa-gesa. Apatah lagi menggalas tugas sebagai seorang isteri, ibu dan dalam masa yang sama berkerja. Memang jika tidak diurus dengan baik, huru hara dibuatnya.

Urus Keluarga Rasa Tak Cukup Masa, Jangan Pelik Bila Amal Ni Akan Rasa Banyak Masa Pula. Menarik Perkongsian Ni!

Lantaran itu, andai ingin rasa masa yang dilalui lebih bermakna dan sekali gus menjadikan masa yang kita ada seperti terlerbih-lebih, ayuh praktikkan apa yang dikongsikan oleh Nad Masrom di akaun fbnya.

Untuk ibu-ibu yang selalu kesuntukan masa, seorang guru pernah mengajarkan saya tentang beberapa tips yang boleh diamalkan supaya kita akan ada LEBIH BANYAK MASA.

Saya pernah amalkannya dan perbezaannya sangat ketara. Cuma saya sering khilaf untuk istiqamah melakukannya.

Mudah-mudahan kita boleh istiqamah melakukannya selepas ini.

IKLAN

1. Solat sunat taubat 2 rakaat sebelum tidur dan bacalah surah Al-Mulk (jika tidak sempat untuk baca, dengar audio sahaja dulu).

2. Jika terbangun di sepertiga malam, buat solat sunat tahajud 2 rakaat. Jika tak larat bangun, tadahlah tangan menghadap kiblat dan berdoalah yang baik-baik.

Urus Keluarga Rasa Tak Cukup Masa, Jangan Pelik Bila Amal Ni Akan Rasa Banyak Masa Pula. Menarik Perkongsian Ni!

3. Solat sunat subuh 2 rakaat dan cubalah solat subuh berjemaah bersama suami. Jika anak-anak merengek, solatlah bersama mereka (dukung jika perlu dan pastikan pampers tiada najis).

IKLAN

4. Baca surah Al-Waqiah pada waktu pagi dan jika tak sempat, pasanglah audio. Mudah-mudahan bila selalu dengar, akan mudah untuk kita alunkannya nanti.

5. Solat sunat dhuha.

Urus Keluarga Rasa Tak Cukup Masa, Jangan Pelik Bila Amal Ni Akan Rasa Banyak Masa Pula. Menarik Perkongsian Ni!

6. Bacalah al-qur’an walaupun sepotong ayat.

IKLAN

7. Solat awal waktu.

Ramai yang bertanya, bagaimana masa akan jadi banyak bila kita banyak menggunakan masa untuk buat semua ini termasuk membaca al-qur’an?

Jawapannya: Kerana masa yang banyak itu adalah masa yang DIBERKATI. Keberkatan masa akan menjadikan kita mempunyai banyak ruang dan peluang untuk melakukan banyak perkara.

Semoga tips ringkas ini bermanfaat. Sekiranya ada khilaf dari perkongsian ini, mohon ditambah baik.

sumber : Nad Masrom
Yang cuba beri nasihat walau sebaris kata