Trend sekarang ramai wanita yang bekerjaya dan ada juga bergelar suri rumah tetap melakukan perniagaan atas talian di rumah.

Senario ini menjelaskan bahawa wanita bukan sekadar duduk di rumah hanya menguruskan anak-anak tetapi turut menjana pendapatan agar ekonomi keluarga lebih stabil supaya kehidupan rumahtangga lebih harmoni.

Namun segelintir wanita menghadapi dilema dalam diri apabila tidak mendapat sokongan suami dari segi pengurusan rumahtangga. Bukan berkira dalam hal ini, namun kaum hawa perlu pasangan yang saling melengkapi hidupnya agar diri rasa lebih dihargai.

Ustazah Fatimah Syarha Kongsi Doa Dan Zikir Bahagia. Siap Ada Kisah Nabi Jadikan Iktibar. Inspirasi!

“Islam sangat adil dan cantik membina hubungan timbal balas antara suami dan isteri. Maknannya jika ada nikmat dan hak yang isteri nikmati, adalah tanggungjawab yang kena buat. Begitu juga dengan suami, jika ada hak yang dia nikmati, suami ada tanggungjawab besar yang kena buat,”ujar Ustazah Fatimah Syarha mengulas topik menerusi program Keluarga Talk, ‘Menjadi Suri Rumah Bukan Mudah, Suami Harus Faham’ yang disiarkan pada 29 Januari 2021 pada jam 3 petang di facebook Keluarga.

Menerusi program berkenaan beliau juga memberi nasihat agar isteri tidak berduka dengan sikap suami yang tidak bertolak ansur sehingga mengeluarkan kata-kata yang menyedihkan hati lantaran itu sikap manusia itu sendiri.

Namun, Allah maha mengetahui kesukaran itu. Malah dalam Al-Quran menceritakan pengorbanan isteri yang sanggup melahirkan dan menyusu anak sehingga dua tahun.

Menurut ustazah Fatimah, apabila suami mengetahui dan memahami kandungan ayat Al-Quran suami akan menjadi seorang yang pemimpin yang empeti rasa kesian terhadap isteri.

Beliau juga berkongsi surah yang menjelaskan Allah begitu memahami pengorbanan isteri iaitu surah seperti Al-Aqaf ayat 15, Surah surah luqman 14 dan surah Al Baqarah ayat 233

Jadi hidup secara normal ni lagi lah pasangan saling menggunakan perkataan yang manis, memujuk untuk bahagian pasangan.

Kisah Nabi dan para sahabat & Zikir

Sementara itu, Ustazah Fatimah juga berkongsi kisah Rasullullah dan para sahabat bahawa suami harus santuni isteri dengan baik.

“Sebenarnya tak nafikan struggle itu sesuatu yang real. Kesusahan dan kepayahan adalah yang betul-betul  berlaku,” jelasnya

Tambahnya lagi merujuk kisah keluarga Saidatina Fatimah al-Zahrah (RA), puteri Rasulullah pernah meminta diberikan pembantu rumah untuk menguruskan rumah. biarpun suami sentiasa membantu.

IKLAN

Menyedari akan permintaan itu, Rasulullah SAW terdahulu mengajarnya anaknya zikir untuk kekuatan dalaman bagi menguruskan rumahtangga dengan sebaiknya.

Zikir yang diajar oleh Nabi Muhammad kepada puterinya.

Amalkan Zikir Ini.

Subhanallah 33 kali

Alhamdulillah 33 kali

Allahuakbar 34 kali

Moga dengan zikir ini dapat membantu para isteri menguruskan rumahtangga dengan sempurna tanpa lelah.

TIP MEMIKAT HATI SUAMI

IKLAN

Sementara itu, Ustazah Fatimah tidak nafikan bukan mudah untuk meminta suami sebagai pemimpin keluarga membantu isteri. Namun katanya, isteri perlu tahu caranya untuk memikat hati suami.

Berikut dua tip yang dikongsi beliau.

1.Kenal bahasa kasih suami.

*Menggunakan perkataan yang disukai suami dengan menggelarkan suami sebagai ‘hero’ atau ‘ Ketua keluarga’ apabila berbicara dengan anak-anak. Ada , bertindak; khusus suami kita iaitu apa yg dia suka cth suka kata penghargaan cth kata hero, ini ketua keluarga kita.. jadikan ‘suami hero’.

*Kualiti masa dengan suami tanpa anak. Cari  masa bersama sama ada dengan melakukan urutan, hadiah, sentuhan dan ada juga lelaki tidak suka isteri suka membebel waktu balik kerja.

Dengan ini apabila suami rasa kita faham  dan rasa disayangi, cadangan isteri mudah di terima dengan penuh kasih sayang.

2.Perbincangan

Amalkan perbincangan agar pasangan saling redho antara satu sama lain. Dalam Islam diajar saling mendengar  pendapat. Bila bangunkan sikap ini, dengan kita hidup dengan berpesan dengan kesabaran.

IKLAN

3 DOA PENGIKAT KASIH SUAMI

“Doa itu kekuatan dan senjata kita. Doa ini sangat indah,” Ustazah Fatinah kongsi 3 doa iaitu

1.Surah al furqan 74

Ustazah Fatimah Syarha Kongsi Doa Dan Zikir Bahagia. Siap Ada Kisah Nabi Jadikan Iktibar. Inspirasi!

p/s: Amalkan dalam sujud kita agar  anak-anak yang mendengar kata.

  1. Surat Al-Anfal Ayat 46.

Ustazah Fatimah Syarha Kongsi Doa Dan Zikir Bahagia. Siap Ada Kisah Nabi Jadikan Iktibar. Inspirasi!

p/s: Dan jika ada konflik dengan suami dan anak.

  1. Doa rabitah

Ustazah Fatimah Syarha Kongsi Doa Dan Zikir Bahagia. Siap Ada Kisah Nabi Jadikan Iktibar. Inspirasi!

p/s: Doa pengikat hati kasih sayang antara suami isteri.

IKUTI VIDEO PENUH PROGRAM KELUARGA TALK BERSAMA USTAZAH FATIMAH SYARHA

Semoga kita muhasabah diri agar keluarga kekal bahagia hingga till jannah.

Sumber: Keluarga Talk, FB Keluarga.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI