Wanita dah bersuami bukan hanya perlu cantik luaran sahaja tetapi paling penting kena jaga dalaman mereka. Memastikan tubuh sentiasa cergas di dalam adalah langkah yang wajib wanita berkahwin lakukan.

Masalah kegatalan, kemerah-merahan dan keputihan yang serius sehingga meninggalkan bau merupakan gejala vagina yang tidak sihat. Hal inilah yang buat suami kadang-kadang rasa tak senang.

Spa vagina antara yang disarankan untuk mengembalikan semula kecantikan dalaman wanita berkahwin. Spa vagina ataupun bahawa paling mudahnya bertangas adalah rawatan yang terbaik untuk wanita.

Selain memulihkan kawasan dalaman wanita, spa vagina atau bertangas juga bertindak memulihkan masalah keputihan. Malahan cecair vagina yang berlebihan ketika melakukan hubungan intim juga akan dapat dikurangkan. Masalah kegatalan dan kemerah-merahan yang berlaku disebabkan oleh kehadiran bakteria juga dapat dipulihkan.

Selain itu, teknik bertangas yang berasaskan proses pengasapan ini juga mampu meredakan masalah kekejangan otot ketika melakukan hubungan seks. Malah dengan aktiviti sihat dan cergas ini juga mampu membuatkan hubungan anda menjadi lebih hebat dan sihat.

Siapa yang disarankan?
Selain disarankan untuk semua wanita yang mengalami masalah dalaman seperti keputihan dan sebagainya, rawatan ini cukup baik untuk memulihkan semula ibu-ibu yang baru melahirkan anak. Kaedah rawatan ini dapat mengembalikan semula otot-otot vagina yang kendur menjadi lebih tegang dan rapat.

Wanita Dah Bersuami Kena Selalu Amalkan Cara Ini,  Baru Rumah Tangga Makin Intim!

IKLAN

Namun rawatan ini sama sekali perlu dihindarkan dari wanita mengandung dan juga wanita yang telah disahkan menghidap penyakit kelamin. Mengapa? Kerana proses rawatan spa vagina ini akan mengganggu keadaan janin dalam kandungan. Bagi wanita yang menghidap penyakit kelamin pula, rawatan ini langsung tidak akan memberi kesan yang positif kepada perkembangan penyakit anda. Rawatan doktor merupakan rawatan terbaik untuk memulihkannya.

Wajib Lakukan Perkara Ini
Dalam penjagaan kesihatan dalaman ini, sebaiknya anda harus memulakannya dari awal iaitu menjaga kebersihan dan mengambil kira segala keperluan yang dirasakan mempunyai risiko terkena sebarang jangkitan. Pastikan segala tips dibawah ini dilakukan anda dengan sempurna.

1. Menjaga keadaan vagina agar sentiasa kering. Setiap kali membuang air kecil mahupun besar, lapkanlah kawasan kemaluan hingga kering. Keadaan yang lembap dan basah terutama selepas membuang air akan lebih cenderung kepada jangkitan bakteria.

2. Pakailah pakaian dalam yang longgar di tubuh supaya wujudnya pengudaraan yang sihat tanpa menyekat peluh dan kelembapan yang terperap.

3.Pilihlah pakaian dalam yang diperbuat daripada kain kapas mahupun fabrik yang mampu menyerap peluh sepanjang hari.

IKLAN

4. Jika mandi merupakan pilihan terbaik, keraplah mandi bagi menanggalkan peluh dan kotoran yang melekat.

Wanita Dah Bersuami Kena Selalu Amalkan Cara Ini,  Baru Rumah Tangga Makin Intim!
5. Elakkan pencuci vagina yang terlampau wangi. Ini kerana kandungan bahan kimia didalamnya cukup tinggi berbanding pewangi biasa. Kenalpasti juga mandian dan sabun berpewangi yang boleh mendatangkan kesan pada kulit.

6. Jangan sekali-kali memakai pakaian dalam yang lembap dan basah sekalipun untuk tempoh yang singkat.

7. Elakkan memakai pakaian dalam yang tidak dibasuh kerana ketika ini bakteria yang wujud kesan dari peluh masih tidak tertanggal dari kesan fabrik berkenaan.

IKLAN

8. Jika anda dijangkiti bakteria ataupun mengalami masalah kegatalan, elakkanlah melakukan hubungan intim. Keadaan ini akan hanya mendedahkan pasangan anda kepada serangan bakteria yang sama. Malah jangkitan penyakit kelamin juga bakal berlaku.

9. Tingkatkan sistem ketahanan tubuh dengan bersenam dan mengambil pemakanan yang seimbang dan sihat.

10. Lebihkan pengambilan air kosong setiap hari. Dalam apa jua keadaan pun, air kosong dapat membantu menstabilkan suhu serta meredakan kewujudan bakteria dalam tubuh.

Wanita Dah Bersuami Kena Selalu Amalkan Cara Ini,  Baru Rumah Tangga Makin Intim!

11. Ketika datang haid, elakkan memakai tampon pada tempoh yang terlalu lama terutamanya ketika waktu malam. Pastikan tampon anda bertukar ganti tidak melebihi tempoh empat jam.

12. Jika mengalami sebarang perubahan yang tidak dijangka pada vagina seperti keputihan yang teruk atau terasa sakit disekitarnya, segeralah berjumpa doktor untuk rawatan selanjutnya.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI