Berkongsi coretan mengenai istimewanya seorang wanita bergelar isteri, seorang suami ini menyenaraikannya untuk info bersama.

Semoga ianya dapat dimanfaatkan untuk lebih ramai en suami tahu menghargai isteri.


Wanita memang makhluk istimewa. Sekali dia bergelar seorang isteri, sampai mati dia akan serahkan seluruh jiwa dan raganya untuk seorang lelaki bernama suami.

Macamana teruknya pandangan seorang suami terhadap isterinya, dialah orangnya yang akan ada pada saat senang dan sukar di sisi suami.

Macamana bisingnya mulut isteri berleter sana sini kat suaminya, ia sama sekali tak mencerminkan hati dan perasaannya terhadap suami.

Macamana sibuknya urusan harian menguruskan kerja hakiki, suami tetap priority bila berlaku apa-apa yang tak diingini.

The moment isteri tahu suaminya susah hati, dia akan rasa susah hati.

The moment isteri tahu suaminya bersedih, dia akan rasa sedih.

The moment isteri tahu suaminya sakit, dia akan rasa sakit.

Malah dia akan menangis seorang diri sebab rasa sakit dan kasihan bila tengok suaminya sakit.

The moment isteri tahu suaminya ada penyakit, dia dah siap sedia dah untuk hadapi sebarang kemungkinan.

Si isteri secara automatik akan tahu apa nak kena buat. Si isteri secara automatik akan re-organise balik segala yang ada di bawah tanggungjawabnya.

Kerja hakiki nak handle macamana.

Anak-anak di rumah nak settle macamana.

Urusan di rumah nak selesai macamana.

Semua tu secara automatik akan disusun dalam kepala isteri dengan cepat dan tangkas.

Untuk apa? Untuk apa?

Supaya dia dapat berada di sisi suaminya. Setiap masa. Setiap ketika. Dia taknak terlepas moment itu walau sedetik pun.

Bukan nak duduk saja tepi katil. Bukan setakat nak teman di wad. Bukan sekadar jadi tempat suami minta tolong kalau nak ke tandas atau nak minum air.

Tapi…

Dialah yang tolong urus pendaftaran masuk hospital.

Dialah yang tolong urus pendaftaran masuk wad.

Dialah yang tolong tanya doktor apa perkembangan suami. Bukan sekali, bukan 2 kali. Tapi berkali-kali.

Dialah yang akan kemas baju suami, termasuk bajunya sendiri untuk check-in dalam wad.

Dialah yang akan ambil tahu ubat apa nak kena makan dan bila time nak makan.

Dialah juga nanti yang akan urus dengan kaunter bayaran selesaikan segala bil.

Dialah juga nanti yang akan urus pasal discharge.

IKLAN

Dialah juga nanti yang akan drive bawa suami balik rumah.

Dialah pulaknya nanti akan jadi nurse dan doktor, menjaga dan merawat suaminya di rumah. The one and only lelaki yang dia cintai sampai dia mati.

Masa si suami bujang, semua benda ni akan diurus oleh emaknya.

Lepas si suami dah kahwin, by default segala tanggungjawab agung ini akan berpindah ke bahu seorang isteri.

Sebab tu para suami, jangan ambil mudah dengan isterimu. Hargai, sayangi dan jaga betul-betul si isteri sampai kamu mati.

Walau macamana-macamana sekalipun pandangan dan perasaan seorang suami terhadap isterinya, tak ada siapa yang boleh lawan kehebatan seorang isteri menjaga seorang suami.

Suami sendiri tak mampu nak buat apa yang isteri buat untuk dirinya. Tak akan mampu sampai bila-bila.

Apa sangat la kalau isteri kurang sana sini?

Apa sangat la kalau isteri tak sempurna pada pandangan suami?

Apa sangat la kalau isteri katanya dah tak pandai jaga body?

IKLAN

Apa sangat la kalau isteri ada pernah buat suami kecil hati?

Nak dibandingkan dengan pengorbanan si isteri seumur hidupnya untuk kehidupan suami, semua tu suami boleh pejam mata aje la.

Dari mula dia decide untuk kahwin dengan kita, dia berkorban untuk kita.

Dari mula dia decide untuk mengandungkan anak-anak kita, dia berkorban untuk kita.

Dari mula dia bersalin dan jaga semua anak kita, dia berkorban untuk kita.

Dari mula dia bergelar isteri kita, dia jaga makan pakai kita, sampai mati dia akan berkorban untuk kita.

Kalau kena marah dengan isteri, maafkan dan lupakan aje la.

Kalau kena leter dengan isteri, maafkan dan lupakan aje la.

Kalau kena tuduh macam-macam dengan isteri, maafkan dan lupakan aje la.

Tak ada orang yang sanggup hidup dengan kita walau macamana teruk sekalipun kita, melainkan isteri kita.

Tak ada orang yang sanggup hidup dengan kita walau macamana susah sekalipun kita, melainkan isteri kita.

Tak ada orang yang sanggup hidup dengan kita walau macamana sakit sekalipun kita, melainkan isteri kita.

Wanita memang makhluk istimewa. Dan wanita itu adalah isteri kita.

Sumber : Khairul Anuar Basri

Baca juga artikel ni untuk info suami isteri

https: ://www.keluarga.my/ayat-ni-bila-isteri-cakap-en-suami-kena-faham-maksudnya-semua-tu-ada-maknanya/

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club