Kepentingan dan keperluan menggunakan makeup remover untuk membersihkan wajah setelah seharian menggunakan solekan tentunya menjadi info biasa bagi kita seorang wanita. Umumnya, kita merasakan cukuplah sekadar ada satu jenis makeup remover untuk membersihkan wajah. Malah ada juga selesa dan memadai hanya menggunakan pencuci muka sahaja untuk memastikanw ajah benar-benar bersih.

Tetapi tidak bagi wanita ini, Nur Syahirah Norman atau lebih selesa membahasana diri sebagai Kekra ada berkongsi rutin hariannya dalam menggunakan 3 jenis makeup remover. Diharapkan info ini memberi manfaat bersama dalam usaha kita menjaga kecantikan wajah agar kekal sihat, cantik dan berseri.

INI PERKONGSIANNYA

Hye!

People asked me, Apa kekra pakai untuk cuci makeup or kalau x pakai makeup pun cuci macam mana muka?

INI JAWAPANNYA

So basically kekra guna 3 different type of makeup remover mcm dalam gambar. I used Maybelline Micelar Water, Garnier oil infused cleansing water & Biore Cleansing oil. Tiga2 ni kekra pakai utk different task lah.

So we start with MAYBELLINE MICELLAR WATER.
– This one usually kekra pakai pgi2 or bila nk mandi pagi lh, xkisah lah mndi tgh hri ke mandi kol 2 ptg ke (kantoiiiii kau mandi kol 2 ptg kn). So, kekra akn gune micellar water ni utk buang all the dirts ke debu2 ke yg melekat kt muka yg kite xnmpk sebelom nk mndi b4 start ur day.

Lepas tu bru kekra guna cleanser. Kadang2 kekra xpakai cleanser pon pgi2, just pakai micellar water & after that bilas dgn air mcm biasa. Kalau dh mndi tu tgh hari bwk ke 2 ptg tu, yes i will use micellar water & mild cleanser.

Kekra guna micellar water ni utk AM routine & solat routine. Kalau solat routine kekra akan guna wipes dlu, bru guna micellar water. Utk buang sisa2 makeup if makeup lah. Kalau tak makeup, just pakai micellar water sahaja.

GARNIER OIL-INFUSED CLEANSING WATER
This one usually kekra akan pakai bile kekra makeup sahaja. Kekra pakai utk remove makeup dekat area mata, kening & lips sahaja. Lepas pakai this one baru kekra guna cleansing oil Biore tu. Dh mcm triple cleansing method kan? Believe me! Kulit korang akan lg bersih bila korang buat triple cleansing method ni. Especially kalau korang makeup. This one best sebab senang gile nak tanggalkan makeup even waterproof mascara. Sekali sapu je mmg dh tanggal. Bile pakai lipmatte pon kekra memang suka buang sisa lipmatte tu guna garnier ni. Bersih! Kalau kekra makeup nipis2 je, i will use wipes je utk buang makeup dlu, bru guna cleansing oil. Kekra gune this one untuk PM routine jugak.

BIORE CLEANSING OIL
– This one kekra akan pakai untuk PM routine only. Lepas bersihkan makeup dgn garnier td, kekra akan pakai cleansing oil ni utk bersihkan makeup dekat area muka yg lain. Kekra elakkan area mata, sebab xsuke minyak dekat mata. Cleansing oil ni kalau korang pergi drugstores beli, mmg die dh tulis dh, cleansing oil. So tak perlu keliru. Cumanye, Biore ni ade mineral oil which is tak semua org blh tolerate dgn mineral oil. So my advice is, kena rajin google b4 beli. Kalau skin jenis mcm kekra, kulit boya, ha blh je nk pki biore ni.

MY TRIPLE CLEANSING ROUTINE
1. First, kalau makeup agak heavy sikit kekra akan guna makeup remover biasa (garnier oil-infused cleansing water) utk remove makeup kawasan mata & mulut. Guna wipes pun xpe kalau makeup nipis2.
2. Baru kekra start pki cleansing oil. Urut2 lh kt kawasan muka yg lain kecuali mata.
3. Basahkan tgn, pstu urut2 lg sampai kua milky2 gitchuu kt muka (emulsify) & sampai rasa xlarat dh ak nk urut. Huhu
4. Kekra akn guna kapas bersih, kekra wipes all my whole face. Ha mse ni u blh tgk all the dirts melekat kt kapas. Kekra guna dua ke tiga kapas. Kapas kedua normally dh nmpk bersih dh. Ade coklat2 skit2 kesan fd. (Kire nye step ni kekra xbasuh trus cleansing oil tu but kekra bersihkan dgn kapas dulu utk lebih bersih)
5. Baruuu lah bilas dgn air
6. Guna mild cleanser
7. Bilas balik dgn air

IKLAN

“Nampak leceh, tp hasilnya mmg tip top!”-Kekra


Selain teknik dan cara yang diamalkan oleh Kekra ini untuk membersihkan wajahnya daripada kesan makeup, anda juga boleh mencuba dengan menggunakan 4 jenis minyak ini untuk tujuan yang sama. Ianya lebih semulajadi dan selamat mencuba.

1. Baby Oil

Ambil kapas muka dan letakkan baby oil  kemudian ratakan pada bahagian wajah. Setelah itu cucilah muka dengan air sehingga bersih.

2. Minyak Kelapa

IKLAN

Minyak kelapa  sifatnya begitu ringan dan ini memudahkan minyak ini diserap oleh kulit. Oleh itu, ambil kapas dan rendamkan seketika ke dalam bekas berisi minyak dan kemudian sapukan pada bahagian wajah. Gosok perlahan-lahan sehingga kesan makeup hilang dan bersih.

3. Minyak Tea Tree

Minyak tea tree ini mempunyai kandungan anti bakteria. Letakkan minyak ini di atas kapas dan biarkan meresap seketika sebelum digosok perlahan pada wajah untuk menanggalkan kesan solekan.

4.Minyak Zaitun

Dikatakan minyak zaitun sangat bagus untuk menanggalkan makeup dan penggunaan secara rutin dapat mencegah daripada pori-pori tersumbat. Caranya mudah hanya rendamkan kapas muka ke dalam bekas berisi minyak zaitun dan kemudian gosok perlahahan pada keseluruhan wajah. Bersihkan sehingga tiada lagi kesan makeup pada wajah.