Menanam pokok di laman tumah tentunya kita mahu lihat pokok tersebut hidup subur dan dapat berbuah lebat untuk dituai  hasilnya. Pun begitu, sebagai beginner tentunya ada yang belum tahu ada banyak petua untuk pastikan tanaman menjadi subur dan berbuah lebat. Selain perlu disiram atau dibaja mengikut jadualnya, sekali sekala elok juga jika di berikan booster yang dibuat menggunakan bahan perasa makanan, iaitu Ajinomoto.

Mungkin ada yang belum tahu, fungsi ajinomoto ni yang dikatakan sebagai penambah rasa pada hidangan ia juga bagus untuk tanaman. Ini sebagai mana ada beberapa perkongsian di laman facebook.

Jadi buat anda yang ingin tahu detail, di sini dikongsikan untuk info bersama.

AJINOMOTO BOOSTER UNTUK POKOK
saya nak share BOOSTER baja untuk tanaman. Saya sendiri dah cuba. Ingat kita je ke kena ada booster. Pokok pun perlukan jugak
Ajinomoto kaya dengan MSG antaranya ialah:
*meyuburkan pokok yang susah berbunga dan berbuah.
*Daun sayur pulak, akan membesar 2x ganda dari size asal.
*pertumbuhan akan naik lebih cepat.

Cara Bancuhan:
-1 sudu Ajinomoto (15g) campur dengan 5 liter air. Bancuh dalam baldi.
Lepastu peram semalaman. Esoknya baru boleh siram dekat tanah spray dekat daun sikit-sikit je. Penting tanah.

-Siram sekali seminggu je. Jangan over siram hari-hari nanti pokok mati jangan salahkan kita tau.

-Sesuai untuk pokok sayur dan juga bunga.

Ini hasilnya

Selain perkongsian daripada Malmisa Swak Lis Lis di dalam group Berkebun D Rumah, ada juga pengguna facebook iaitu Kak Kay Maria Actress Ori turut berkongsi kebaikan MSG sebagai baja pada tanaman.

Kebaikan Ajinomoto Pada Tanaman

Hasil baja ajinomoto. Ni kali ke 2 berbuah. Sebelum ni segan-segan malu-malu buahnya. Sekali kena ajinomoto, memang lebat sungguh bunga mangga.
Sukatan :

1) 5 sudu makan 1 liter air bagi pokok setahun ke atas.
2) Bagi pokok-pokok kecil seperti pokok kari, pokok bunga dan yang kurang berumur kurang setahun 1 sudu makan 5 liter air.
Guna air tanpa klorin seperti air tadahan aircond, air hujan atau air paip yang dibiarkan terdedah semalaman atau lebih lama.

Waktu siraman :waktu redup petang jam 6 petang ke atas.


Kekerapan :
2 minggu sekali. Siram di pangkal pokok atau sembur pada dedaunan pokok.

IKLAN

Hasil google. Khasiat ajinonomoto pada pokok:
1. Menyuburkan tanaman
Manfaat pertama dari MSG ajinomoto untuk tanaman yaitu dapat menambah kesuburan pada tanaman. Kandungan unsur atrium yang tinggi yang tekandung didalam MSG ajinomoto ini dapat mempengaruhi tingkat kesuburan tanaman tersebut. Dengan menyiram tanaman menggunakan larutan MSG dengan air secara teratur, maka tingkat kesuburan tanaman akan menjadi lebih baik lagi, yang ditandai dengan : Daun yang lebih hijau, Daun tanaman yang lebat, dan Tanaman menjadi lebih sehat

2. Mempercepat pertumbuhan tanaman
Manfaat lain dari kandungan natrium yang terkandung pada ajinomoto MSG ini adalah untuk mempercepat proses pertumbnuhan tanaman. Manfaat ajinomoto untuk tanaman yaitu membuat proses pertumbuhan tanaman menjadi lebih cepat, daun menjadi lebih cepat menghijau, dan batang tanaman yang menjadi lebih cepat besar dan berkembang.

3. Mempercepat munculnya bunga


Selain dapat mempercepat pertumbuhan dari tanaman, MSG ajinomoto juga dapat mempercepat proses partumbuhan bunga pada tanaman tersebut. Proses ini diyakini tidak berdampak buruk, karena bunga yang muncul, namun warna dan bentuk dari bunga yang muncul tidak berubah.

4. Memenuhi kebutuhan nutrisi pada tanaman
Tidak hanya kita manusia dan hewan, tanaman juga ternyata membutuhkan nutrisi yang lengkap untuk dapat bertahan hidup. Biasanya nutrisi untuk tanaman diperoleh dari pupuk-pupuk yang sering kita gunakan. Namun demikian ada kalanya harga pupuk yang sedikit kurang bersahabat, sehingga membuat proses pemeberian makanan atau pemupukan menjadi sedikit terkendala. Sehingga untuk mengatasi hal ini maka anda bisa menggantikan pupuk kimia tersebut dengan menyiramkan tanaman tersebut dengan larutan MSG. Siramkanlah larutan air MSG ajinomoto ini ke tanaman kesayangan anda agar mereka bisa tumbuh subur dan asupan nutrisinya terpenuhi dengan baik.

5. Tanaman menjadi lebih sehat dan tidak mudah mati
Ada juga yang guna campuran minuman redbull seperti terungkap di group A Small House With A Large Garden kelolaan Pn Sara Saad

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club