Jika ditanya, apakah aktiviti menarik anda lakukan bersama anak-anak setiap pagi hujung minggu?

Mungkin tidak ada aktiviti khusus, jadi apa kata kita jadikan inspirasi seperti wanita ini. Lakukan morning walk bersama anak-anak rupanya bukan saja dapat bersenam, malah Ada yang lebih menarik daripada itu.

Hal ini dikongsikan oleh seorang ibu diakaun fbnya. Jom semak

Ramai tanya saya berapa ribu langkah kena buat untuk morning walk. Dulu saya addicted nak dapat dalam 10 000 langkah. Sekarang saya dah tak buat dah. Saya spend my morning walk routine untuk menghargai ciptaan Allah.

Ada Sebabnya Ibu Ni Suka Buat Morning Walk Dengan Anak-anak. Jadikan Semangat Untuk Kita Pula Follow!

Saya pandang langit! Pandang pokok! Pandang manusia lain! Pandang tanah! Pandang bunga! Banding pula dengan ciptaan manusia. Saya biarkan anak anak explore dunia keliling mereka tanpa sempadan. Saya nak mereka perhati dah hargai sekecil kecil ciptaan hingga sebesar besar ciptaan.

IKLAN

Di situ nanti, ada neuron neuron baru tercipta dalam otak, buat otak mereka aktif untuk cari jawapan. Mereka akan gerakkan tubuh badan mereka. Sedut oksigen dengan lebih segar. Terdedah kepada cahaya matahari sumber Vitamin D baik untuk sistem badan manusia. Semua ini sangat saling kait mengait.

Dahulu… Saya seorang kanak kanak yang bebas membesar di kampung, explore dengan cara kita sendiri..terdetik..kasihan juga anak anak di bandar, dikurung dalam rumah, dikepung dengan gadget dan mainan ciptaan manusia, main kejap dah boring…main lama jadi addicted!

Ada Sebabnya Ibu Ni Suka Buat Morning Walk Dengan Anak-anak. Jadikan Semangat Untuk Kita Pula Follow!

IKLAN

Inilah cara saya besarkan anak anak di bandar. Kami alternate masuk keluar taman taman di sekitar KL. Biarkan anak anak explore potensi diri mereka sendiri.

Alhamdulillah..Zafran dah banyak inch loss. Zafrul makin banyak soalan yang menguji tahap intelektual umi dia dan Wana yang semakin kurang tantrumnya.

Setiap pagi weekend anak anak dah addicted untuk morning walk. Akan tanya minggu ini nak ke mana… Alhamduillah..ini cara saya kurangkan ketagihan anak anak mengadap smartphone.

IKLAN

Ada Sebabnya Ibu Ni Suka Buat Morning Walk Dengan Anak-anak. Jadikan Semangat Untuk Kita Pula Follow!

Jika ada tanya berapa ribu langkah jalan… Saya tak ada jawapan. Average kami spend masa untuk explore nature lebih kurang 45 minit ke 2 jam.

Saya percaya, beberapa tahun lagi…morning walk akan jadi budaya orang Melayu. Dah nampak dah movementnya.

Sumber : Rafiza Idayu

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI