Kalau nak buat ubah suai bilik air atau tandas walaupun ruangnya kecil, tidak dinafikan memerlukan kos yang tinggi. Lebih-lebih lagi jika perlu pecah mozek dan sebagainya, kalau tiada ribuan ringgit di tangan, tak boleh buat jadinya.

Tapi sebenarnya ada sahaja cara lebih mudah dan menjimatkan boleh anda lakukan sepertimana yang dikongsikan oleh Ahmad Khairudin ini, dengan bermodalkan ratusan ringgit sahaja sudah boleh lakukan transformasi untuk 2 ruang tandas yang pada awalnya nampak lama, berubah 100% lebih cantik dan selesa!

Nak tahu bagaimana dia lakukannya, ikuti perkongsian penuhnya di sini.

Ini nak kongsi idea untuk yang nak deco tandas cara bajet, cantikkan tandas lama ataupun ada toilet rumah parents dekat kampung ke yang nak bagi kemas sikit.

Macam kes saya sebab penyewa nak masuk awal. Jadi ada waktu 5 hari sahaja untuk deco tandas ini. Nak tukar tiles memang tak sempat dan agak leceh.

Jadi cara yang terbaik adalah dengan melakukan DIY. Janji bakal penyewa selesa. Kita mudahkan urusan orang insyaallah kita pun dimudahkan urusan nanti.

Waktu diperlukan hanya 3 hari (sebab buat waktu bekerja, boleh cut jadi 2 hari sebab sangat cepat dan senang sahaja sebenarnya )

Bajet RM 440.60 sahaja untuk 2 tandas
Senarai barangan yang digunakan :
Hycote : 2 tin
Link Shopee : https://shp.ee/gt3k4z5
Ea4 finish white : 1 tin
Link Shopee : https://shp.ee/q5yga35
Ea4 finish dark grey : 2 tin
Link Shopee : https://shp.ee/3c76wnm
Simen putih 2 kg: rm5.60 :
Link Shopee : https://shp.ee/svzkt9m
(Berus Cat / Thinner / alas cat memang dah sedia ada

Langkah-Langkahnya:

Keadaan tandas atas sebelum diubahsuai.


Tandas bawah sebelum diubah suai.


Ini simen putih harga RM 5.60 untuk 2 kg. Tujuan dia untuk tutup semua lubang dan defect dekat tiles sebelum mengecat.


Langkah 1 :

Isi semua defect dengan simen putih. Pakai glove dan tangan sahaja lebih senang. Cepat pun cepat, 45 minit siap atas dan bawah

Rupa tandas bila sudah siap.

Langkah 2 :

Hycote semua sekali. Saya pakai 1 liter sahaja. Cukup-cukup satu liter untuk satu tandas.

Rupa bila sudah siap hycote. Walau bagaimanapun, mangkuk tandas dan sinki bungkus duhulu. Kalau tak comot nanti.


Langkah 3 :

Process cat pakai EA4 Finish sikit lagi siap sudah ni.
Hycote memang dia akan bagi sekali hardener. Tujuan untuk bagi lekat dekat tiles dan cepat kering juga. Kalau tak pakai ni, cat kita senang menggelupas bila kena air.

Tips :

IKLAN

Campur Hycote dan hardener sebelum mengecat. Hardener macam gam, jadi pastikan 45 minit atau 1 jam habiskan semua cat. Kalau rasa nak pakai sikit-sikit, jangan campur semua sekali ya. Campur dekat bekas luar mana yang rasa perlu.

EA4 finish ini la cat khas untuk tiles + high performance. Sesuai untuk tempat yang selalu kena air. Kalau nak lagi power boleh pakai EA9 finish. Itu biasanya orang buat kolam takungan, memang tak tembus langsung air.

Tandas selepas siap diubah suai


Rupa tandas bawah selepas diubah suai. Jangan bimbang tak licin nampak je kilat tapi sangat selesa untuk dipijak

Itu sahaja perkongsian pada kali ini. Semoga bermanfaat.

Sumber : Ahmad Khairudin 

 

IKLAN

 

ARTIKEL MENARIK:Walau Dah Buat Bisnes Tapi Gagal Juga Nak Menyimpan, Wanita Ni Kongsi Solusinya!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Pakar Jelaskan Punca Kemerosotan Tulang & Otot, Serta Tips Pemakanan Yang Baik. Sila Take note, Rugi Kalau Tak Tahu!

Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual untuk anda merasai seperti berada di Ripleys Believe It or Not Adventureland Genting Highlands dan beberapa lagi tempat menarik di Genting Highlands!

Bila anda join event ini, anda juga layak menerima 2 tiket Ripleys Believe It or Not Adventureland Genting Highlands secara PERCUMA untuk anda sekeluarga.

Bukan itu sahaja malah banyak lagi aktiviti menarik yang boleh dilakukan bersama-sama sepanjang program ini. Jadi jangan tunggu lagi, tempat terhad! Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club