Baru sembuh Covid-19 tetapi ramai yang mengadu mereka dijangkiti sekali lagi virus tersebut tak sampai tempoh tiga bulan. Sebelum ini ramai yang mengadu keputusan ujian RTK atau PCR yang mereka lakukan masih positif selepas selesai menjalani tempoh kurantin akibat positif.

Bagaimanapun selepas ramai doktor menjelaskan bahawa itu memang normal untuk mendapat keputusan positif dalam ujian RTK selepas sembuh Covid-19, barulah ramai yang tidak panik.

Bila masuk bulan Ramadan dan negara berada dalam fasa peralihan ke endemik, kebenaran untuk mengerjakan solat tarawih secara berjemaah di semua masjid, amat dinantikan oleh ramai umat Islam.

Tetapi bagi bekas pesakit Covid-19 yang baru sahaja sembuh masih lagi ada perasaan trauma dan ragu-ragu untuk mengambil peluang bersolat tarawih secara berjemaah di masjid kerana bimbang boleh dijangkiti lagi.

Kalau anda sedang melalui situasi tersebut, apa kata baca dan fahami penjelasan daripada Dr Erna Nadia tentang persoalan yang berlegar di kepala selama ini.

Baru sembuh Covid-19, boleh ke kena lagi?

Doktor, saya baru ja kena Covid minggu lepas, semalam baru habis kuarantin. Jadi kan boleh tak kena lagi dalam masa terdekat ni? Kot la pi terawih tiba tiba kena balik ka kan.

Natural antibodi covid yang dapat dari jangkitan covid tu boleh bertahan 3 bulan ke beberapa tahun, mengikut kekebalan individu tu sendiri dan jenis variant yang dia kena.

Ada kajian kata, antibodi yang dapat dari variant omicron ni tak bertahan lama berbanding kalau dapat variant delta yang lebih mengganas.

Jadi katakanlah kalau kena lagi dalam masa kurang daripada 3 bulan, itu bukanlah jangkitan baru, cuma kesan lama yang masih belum habis.

Ada juga yang kena lagi sekali dalam masa kurang daripada 3 bulan jika terkena variant covid yang lain.

Sebab tu ada sesetengah individu yang dah kena jangkitan covid ni, kalau kita buat pcr, pcr dia boleh positif sampai ke 3 bulan. Ada yang 2 minggu dah clear, negatif. Bergantung kepada kekebalan dan variant coronavirus yang dia dapat.

PCR positif sebab serpihan DNA virus masih bersisa dalam badan. Tapi jangkitan dah sembuh dan dah tak boleh menjangkiti orang lain.

Kekebalan imuniti setiap individu memang takkan sama.

Contohnya, kanak kanak ada imuniti lebih kuat sedikit berbanding orang tua yang ada penyakit. Sebab tu biasanya kalau budak budak yang tak ada penyakit kena covid, sehari dua sihat dah, terlompat loncat sana sini.

Tapi tak boleh pukul sama rata juga, ada budak yang ada penyakit terutama berkaitan paru paru, jantung, buah pinggang, mereka boleh menjadi teruk. Dan paling risau adalah komplikasi iaitu MIS-C; kerosakan pelbagai organ akibat daripada Covid-19.

Covid di kalangan kanak kanak ni masih dalam kajian. Bukan hanya disebabkan oleh imuniti badan mereka sahaja buatkan sesetengah kanak kanak yang tak ada simptom atau simptom sekejap sahaja.

IKLAN

Jika ada dah positif dan habis kuarantin, tapi masih bergejala (even sakit tekak biasa sekalipun), silalah keep on pakai face mask bila keluar dari bilik/ rumah anda.

Kita masih belum endemik lagi. Jauh lagi perjalanan kita dengan covid ni.

Tapi InshaAllah kita dah boleh terbiasa jaga diri (pakai face mask, buat test kalau tak sihat, tak peluk cium orang kalau tak sihat, keep on hand sanitizing)

Yang penting, jadilah sihat, comel dan baik

Dr. Erna Nadia

Rasanya sekarang ni macam semua orang dah ada pengalaman kena covid, yang belum kena tu sama ada tak periksa betul betul atau kira spesis rare la.

IKLAN

Rasanya sekarang ni macam semua orang dah ada pengalaman kena covid, yang belum kena tu sama ada tak periksa betul betul atau kira spesis rare la.

 

Saksikan 1001 Malam di Youtube Channel Bintang Kecil bermula 1 Ramadan ini pada jam 6.30 petang bersama pengacara PU RIZ. Jangan lupa kawan-kawan Bintang Kecil semua!

Istimewa Ramadan kali ini bersama Pa&Ma Superb Huffaz untuk mengisi waktu berbuka anda seisi keluarga. Bacaan doa dan surah pilihan dari anak-anak cerdik Genius Aulad bermula 1 hingga 30 Ramadan pastinya menambahkan lagi keberkatannya.

Keluarga Gader adalah komuniti yang menghimpunkan semua ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh keluarga. Join  Telegram Keluarga Gader Club (https://t.me/keluargagaderclub)