Siapa sangka, bilik guru yang dulunya biasa-biasanya  tetapi setelah di transformasi menjadi sebuah sebuah bilik hipster, kontemporari dan modern.

Umum sedia maklum sesi persekolahan yang sepatutnya bermula hari ini, 20 Januari secara bersemuka telah tertunda ekoran peningkatan kes Covid-19.

Namun begitu, tempoh ini tidak menjadi halangan buat guru-guru untuk memastikan sesi pembelajaran berlangsung seperti biasa mengikut jadual waktu belajar.

Oleh itu, demi merelasasikan mood pengajaran buat guru lebih ceria dan agresif, para pendidikan di sebuah sekolah di negeri Terengganu mengambil iniasitif bagi mencantikkan bilik guru.

Perkongsian oleh guru, Nordin Ismail begitu inspirasi mengenai transformasi bilik guru berkenaan.

Menurutnya makeover dalam tempoh 10 hari dengan bajet RM1200 hasil sumbangan cikgu-guru yang dilakukan secara DIY. Menarik jom kita lihat. buat guru-guru sekolah lain boleh cuba cara ini, barulah ‘jiwa muda’ untuk mendidik generasi muda hari ini.

“Feeling2” nak ada office cam office CEO syarikat besar cam dalam drama tv yg slalu aku layan.. Konon2 je la. Haha Tapi memandangkan bajet kurang and masa pun terhad…dapat make over bilik guru yg ala2 office CEO pun jadi la kan.

Walaupun sedikit sedih sbb sesi persekolahan tuk sesi 2021 tidak dapat dilaksanakan seperti yg aku harapkan disebabkan pendemic covid 19 yg semakin menggila tetap tak mematahkan semangat aku tuk make over bilik guru aku dan rakan2 guru. Amukan dalam tempoh 10 hari dengan berbekal bajet rm1200 hasil sumbangan cikgu2.

Bilik Guru SK Pak Ba, sebuah sekolah kurang murid (SKM) yg terletak diluar bandar Setiu, Terengganu berjaya di make overkan dari keadaan cam tongkang pecah kepada bilik guru yg berkonsep HIPSTER, KONTEMPORARI, MODERN LOOK dan yg paling penting hampir 100% melakukan DIY sendiri. Nak jimat duit punya pasal. Bila bajet ciput memang memaksa aku tuk lebih berkreativiti.

Dari segi penggunaan warna.. aku lebih berani kali ni dengan menggunakan warna gelap yg tak semua berani nak cuba iaitu warna coklat gelap yg jadi trend jugak la. Penggunaan playwood adalah cara paling tepat, cepat dan mudah tuk melaksanakan projek DIY yang memberikan impak besar kepada proses deko bilik guru kali ni. Tak hipster lagi tak tau la. 

Susunan perabot dan penyelarasan ruang jugak penting memandangkan bilik guru kami agak kecil tp nak diadakan macam2 ruang seperti ngeteh corner, ruang pantry dan ruang ict. Hope..menjadi la kali ni. Setelah berbelas tahun akhirnya Bilik Guru SK Pak Ba akhirnya bertukar wajah pada Tahun 2021.

Aku sangat berterima kasih kat Guru Besar yang kacak lagi bergaya Ustaz Ghani Ali dan rakan2 guru yg sangat memberikan sokongan, kerjasama, kepercayaan dan sumbangan kewangan tuk menjayakan projek makeover bilik guru kite.

Ucapan terima kasih yang tidak terhingga juga buat individu belakang tabir yg banyak membantu aku tuk merealisasikan idea menjadi satu kenyataan iaitu Pengawal keselamatan sekolah Ku Luqman dan Saifol Mizan, akak kerani Kak Yah Zamaliah AbdWahab, Tukang kebun Mohd Rizal Mohd Rizal, akak clear kak dah Junaidah Junaidah dan bekas murid sk pak ba Hamdi Yaacob .

IKLAN

Semoga dapat memberikan sedikit idea dan inspirasi buat rakan2 diluar sana if terdetik nak deco bilik guru sekolah masing2. Lain padang lain belalang.. lain orang lain citarasa.

DIY YANG HEBAT!

Di sini bermula sebuah harapan.. harapan agar covid 19 berakhir dan proses prngajaran dan pembelajaran kembali seperti sediakala..

RUANG KERJA PARA GURU

Ruang INFO juga disediakan dengan cara yg lebih praktikal. Menggunakan klip fail yg dibeli di kedai RM2. Tak perlu kepada stepler atau soletap lagi lepas ni.

KEMAS SUSUN ATUR RAK PENGAJARAN 

IKLAN
Rak Fail, Buku, ABM dan barang2 peribadi yg diselaraskan dan disusun dengan kemas dalam box biru yg telah disediakan. Setiap lajur rak diberikan kepada setiap org guru dan masing2 bertanggungjawab dengan rak masing2. Rak ini juga di DIY. Dicat dengan warna coklat sama dengan warna dinding supaya rak dan dinding disatukan supaya ruang nampak lebih luas. Penggunaan pokok hijau dan pokok orkid juga menaikkan seri rak ini

RUANG REHAT

NGETEH CORNER.. DIY menggunakan gelung rotan yg tak digunakan dalam stor sukan. Letak playwood dan tempah banner yg berkonsep hipster
Ruang keseluruhan NGETEH CORNER. Hampir semuanya adalah DIY. Rak asal yg dulunya bewarna biru kusam dicat warna coklat sama dengan warna dinding. Kerusi rotan yg berusia 30 tahun juga di DIY drpd sarung bercorak bunga kepada sarung kusyen warna blue gray. coffee table pun di DIY dr meja murid yg telah rosak. Begitu juga dengan kerusi tambahan yg di DIY dan diletakkan bantal untuk keselesaan. Barang2 deko seperti frame2 di beli dikedai rm2. Penggunaan pokok2 hijau jugak menaikkan seri ruang dan memberikan ketenangan dan kedamaian

Ruang PAK BA PANTRY juga hampir 100% adalah DIY kecuali kerusi bar tu. Nasib jumpa kerusi tu match dengan kaunter bar yg telah di DIY. Kabinet sinki pun di DIY menggunakan playwood. Barang2 deko seperti frame2 di beli dikedai rm2

Ruang ni merupakan kejayaan make over yg paling aku tak sangka. Dengan kos yg paling kecik. Kabinet gantung tu adalh rak yg dibeli kat gaint. Manakala almari bawah tu adalah almari lama yg diletakkan di bilik stor. Cuma di DIY dengan playwood tuk nampak hipster. Pemegang almari dibeli kat kedai RM2.

Ruang keseluruhan PAK BA PANTRY

Wow hebat kan! Boleh buat di sekolah lain. Apa yang penting kena ada kerjasama.

Sumber: Nordin Ismail