Sungguh pun rasa cinta, kasih dan sayang terhadap anak-anak hingga tidak dinafikan ada antara ibu ayah sentiasa menganggap anak-anak masih ‘kecil’ di mata mereka hingga tidak percaya untuk melepaskan anak-anak melangkah ke alam perkahwinan, bahkan hingga ada yang terus menghalang keinginan anak untuk mendirikan rumah tangga.

Keadaan ini turut membimbangkan dan seorang ibu ini berkongsi pandangannya di media sosial. Menurutnya, kita mak-mak ada satu isu. Isu tak percayakan anak.

Tak percaya anak dah boleh pindah rumah. Tak percaya anak dah boleh makan sendiri.
Tak percaya anak boleh travel sendiri. Tak percaya anak boleh kawin awal. Tak percaya anak boleh buat ringan-ringan sebelum kawin. Tak percaya anak boleh buat dosa. Tak percaya anak boleh buat silap.

Sampai sini mak-mak dah taknak baca dah, i get it. I understand, its ok if you tak nak baca dah.

Gambar sekadar hiasan

Bila Anak Minta Dikahwinkan 

Just wanted you to know, once anak tu dah minta nak kawin dan dia sedang belajar di kolej/universiti, pleaselah tahu yang anak tu sedang sedaya upaya lindungi diri dia.

Dan kita, as parents mohon lengkapkan iman si anak bila dia minta dikawinkan.
Bantu anak untuk faham real life, susun kewangan, susun kehidupan dia untuk melangkah ke alam dewasa dengan pembinaan keluarga dia.

Realiti Kehidupan

Ajar anak untuk faham konsep pakej pasangannya. Mak ayah perlu ada ilmu realiti kehidupan kat sini.

“Yes dia hensem, dia baik tapi dia juga takde duit waktu sekarang sebab dia student sama macam awak. Jadi awak perlu terima the other side of dia.

Awak tak boleh expect rumah ada pembantu macam rumah kita. Rumah ada aircond macam rumah kita. Rumah ada coway macam rumah kita.

Awak tak boleh order grab setiap hari lagi macam sekarang sebab papa & mummy takkan tanggung awak lagi. Ini adalah kehidupan awak dan suami awak selepas ini.

Bila awak kawin, theres always possibility untuk mengandung, awak kena plan untuk ini semua sebelum kawin. Dan suami awak akan kerja double shift untuk cari duit lebih memenuhi keperluan asas awak berdua so he only available at home less than 12 hours, you cannot complain.

Nak dating lepas ni awak tak boleh guna kereta sesuka hati since awak kena kira pengunaan minyak dan tol kereta , mummy papa wont supply any kewangan for you lagi. Its time for you to be in adulthood phase.

Berhenti Halang

Mummy papa takkan berhenti doakan you. Now its your call, if you nak kawin, kita akan percepatkan segalanya for you untuk bernikah”

IKLAN

Berhenti halang dan marah-marah, treat anak kita seperti seorang dewasa. Mereka bukan kanak-kanak lagi.

Letakkan list kerisauan you as parents dalam 1001 point in your presentation so they can see the reality and make a better decision.

Panjang betul kak kay tulis kali ni, if you hurts with my writing, kak kay minta maaf. I Just cannot stand dengan luahan anak muda yang dah terlanjur dan dah ringan-ringan sedang sedaya upaya lindungi diri mereka dengan perkahwinan dan dihalang terus oleh parents yang masih anggap anak mereka masih kecil dan baby.

Sumber : Kamalia Kamal