Tahukah anda, moody atau cepat marah antara tanda seseorang itu tidak cukup tidur. Jangan buat main jika tidak cukup tidur kerana ia akan menggangu kesihatan dalaman dan luaran diri. Apabila tidur mencukupi pastinya kita akan lebih segar, sekali gus meredakan tekanan perasaan sama ada akibat masalah di tempat kerja mahupun peribadi.

Umumnya orang dewasa memerlukan tidur sekitar tujuh hingga lapan jam sehari bagi memberikan masa kepada semua otot badan dan minda yang terlalu banyak berfungsi untuk berehat.

Jom semak perkongsian Doktor Taufiq Razif yang menjelaskan sebab kenapa suami kena ambil peduli  dan tanda isteri tidak cukup tidur.


Bila Isteri Tak Cukup Tidur, Suami Kena Ambil Peduli. Doktor Ini Jelaskan Sebabnya

IKLAN

Semua Suami Kena Tahu 5 Tanda Isteri Tak Cukup Tidur

1. Kalau sakit tu jadi lambat baik sikit sebab sistem imum dan respon tubuh untuk lawan jangkitan kuman tu jadi perlahan sikit bila kurang tidur

2. Ada masalah berat badan. Lemak bertimbun di sana sini. Bukan sebab isteri tu pemalas tapi 2 hormon ni, LEPTIN dan GHRELIN jadi kacau bilau. Tu yang jadi selalu lapar dan susah kenyang.

IKLAN

3. Selalu pelupa. Kurang tidur ni akan efek pada ‘long and short term memory’. Kreativiti dan konsentrasi isteri kita pun akan menurun secara drastik. Tu yang duk pakai baju kelawar je tu. Bukan tak pandai berhias tapi otak jadi tumpul dan susah nak fokus.

4. Tidur berlebihan di siang hari, selalu dilihat menguap dan lesu. Sebab tu la kita kena pandai baca bahasa badan pasangan kita. Jangan mimik muka nampak lesu dan berkerut sini sana kita buat tak tahu. Jangan!

IKLAN

5. Isteri selalu moody. Tak cukup tidur ni akan menyebabkan isteri kita ni selalu melenting dan mudah marah ( irritability & anger ). Bukan tu je, ketahanan isteri kita pada stres pun akan sangat lemah.

Tu la kenapa tolong la perhatikan isteri kita walaupun mungkin isteri kita nampak seperti tak ada apa apa tapi percayalah, mereka tetap perlukan perhatian dan pertolongan kita.

Saya percaya, suami yang paling sensitif dengan emosi isteri adalah suami yang paling hebat di mata anak anaknya sendiri!

p/s : Saya suka ajar ilmu parenting/mendidik anak di Telegram saya. Klik je link ni untuk join sekali bersama 130 ribu mak ayah yang lain di sana ?t.me/NotaTaufiqRazif

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI