Selagi kita hidup selagi itulah kita diuji kerana hidup itu merupakan sebuah ujian. Kerap kali kita menamakan ujian ini sebagai masalah yang menyedihkan hati dan membuatkan hati tidak tenang.

Melalui fasa tersebut, ada amalan yang boleh dilakukan dan bolehlah diamalkan.

PETUA BAGI YANG RUNSING & BERSEDIH

Bila Runsing & Bersedih, Amalkan Ayat Ni Untuk Segera Kembali Tenang!
Amalkan surah Alam Nashrah, amalkanlah dengan seikhlas hati dan berharap sepenuhnya kepada ALLAH. Berserah diri kepada ALLAH akan segala urusan hidup akan membuatkan diri kita rasa tenang, walaupun ada beberapa masalah timbul. Mari kita fahamkan tafsiran surah ini dulu..

1.Bukankah Kami telah melapangkan bagimu dadamu (wahai Muhammad)

2. Dan Kami telah menghilangkan daripadamu bebanmu.

3.Yang memberati tanggunganmu (dalam menyampaikan dakwah)

4.Dan Kami telah meninggalkan bagimu sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat nabi dan pelbagai kemuliaan)

5.Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan

IKLAN

6.sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan

7.Apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal saleh),maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal saleh yang lain);

8.Dan hanya kepada Tuhanmu sahajalah, hendaknya engkau berharap

Bila Runsing & Bersedih, Amalkan Ayat Ni Untuk Segera Kembali Tenang!

CARANYA:..
1. Pada ayat 1, baca dan tiup di tapak tangan dan sapulah di dada (bacalah doa – YA ALLAH, KAU LAPANGKAN DADAKU INI )- untuk melapangkan dada kita)

IKLAN

Bila Runsing & Bersedih, Amalkan Ayat Ni Untuk Segera Kembali Tenang!

2. Ayat ke 2 Baca dan tiuplah di tapak tangan dan sapu di bahu (bacalah doa – YA ALLAH, KAU RINGANKANLAH BEBANAN DI BAHUKU INI…)untuk rasa berat tanggungan kita berkurangan…(masalah la )

3. Ayat ke 3, Baca dan tiuplah tapak tangan, lepas tu tapak tangan sapulah di belakang pinggang hingga sempadan punggung – sapulah 3 x… (doalah – YA ALLAH, KAU RINGANKANLAH PEKERJAAN YANG AKU NAK BUAT INI…) bila buat kerja tu rasa ringan je)

4. Ayat ke 4, baca dan tiup pada tapak tangan dan semasa sapu dari muka hingga belakang kepala…sedut tapak tangan apabila sampai ke muka… buat 3 x (doalah – YA ALLAH, KAU JADIKANLAH SESIAPA SAHAJA YANG MEMANDANG AKU, MEREKA AKAN HORMAT DAN SAYANG PADAKU…) yang ni dikatakan untuk penyeri wajah…dan supaya orang hormat dan sayang…kalau yang ada suami tu elok sangat la amalkan…) pastikan, bacalah ayat seterusnya sampai habis.

Jangan lupa dekatkan diri kita kepada ALLAH dan serahkan diri kita seikhlas hati semasa bersolat, seluruh jiwa raga hanya untuk ALLAH

IKLAN

Sumber : Rohana Saad 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI