Pernah tak cuba Sate Goreng? Jika belum pernah, memang korang kena cuba. Mudah, sedap dan membuka selera.

Sama enaknya seperti sate yang dibakar dengan arang cuma versi ini hanya perlu masak dalam kuali sahaja. Tak perlu la nak repeat asyik masak daging resepi yang sama je kan.. Jom cuba!

Resipi Sate Goreng Versi Masakan Jawa

Bahan-bahan:
1kg daging
5 sudu gula
Garam secukup rasa
Serbuk pati ayam
Ajinomoto

Bahan untuk dikisar:
2 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
3 inci lengkuas
3 inci halia
2 batang serai
1 genggam biji ketumbar
1 genggam jintan putih

Cara-cara penyediaannya:
1. Potong kecil daging dan basuh sehingga bersih. Toskan.

Bosan Masak Menu Berulang? Boleh Cuba Buat Sate Goreng Versi Jawa Ni!

IKLAN

2. Perap daging dengan gula, biar gula tersebut meresap ke dalam daging anggaran 10-15 minit.

Bosan Masak Menu Berulang? Boleh Cuba Buat Sate Goreng Versi Jawa Ni!

3. Satukan bahan-bahan kisar dan kisar halus. Masa kisar, jangan letak terlalu banyak air.

Bosan Masak Menu Berulang? Boleh Cuba Buat Sate Goreng Versi Jawa Ni!

IKLAN

4. Lumurkan bahan kisar bersama daging dan ratakan.

Bosan Masak Menu Berulang? Boleh Cuba Buat Sate Goreng Versi Jawa Ni!

5. Tambahkan garam, pati ayam dan ajinomoto jika perlu dan sebatikan.

6. Hasil setelah digaul sebati. Boleh rasa di hujung lidah untuk tahu mana terkurang rasa manis ke masin. Perap semalaman. Jika tidak berani cuba rasa ketika masih mentah, boleh juga cuba bila daging sudah separuh masak nanti.

IKLAN

7. Setelah perap semalaman, masak perapan daging dalam kuali. Tak perlu guna minyak sebab daging tersebutkan keluar minyak secara semulajadi.

8. Masak daging hingga kering dan empuk. Bila sudah sempurna, angkat dan sedia untuk dinikmati.

Bosan Masak Menu Berulang? Boleh Cuba Buat Sate Goreng Versi Jawa Ni!

Nota: Daging perlu diperap lama supaya rasanya sebati dan daging cepat empuk apabila dimasak.

Selamat mencuba!

Sumber: Wana Zainal via myresepi

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI