Sama ada sedar atau tidak, ada buah-buahan dan sayur-sayuran bila kita makan, perut akan rasa kurang selesa. Badan rasa lemah sahaja, terasa perut ‘berangin’ semacam.

Ada individu yang mengelakkan diri daripada makan buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu kerana tidak mahu rasa kurang selesa pada perut. Rasa tidak selesa ini boleh menganggu aktiviti harian.

Buah & Sayur Ada Yang Boleh Sebabkan Angin

Kenapakah memakan sesetengah buah atau sayur boleh menyebabkan angin dan ‘kembang urat’?

Buah & Sayur Ada Yang Boleh Sebabkan Angin, Kembang Urat, Awas Ye Mak-mak

Sebenarnya jenis tumbuhan seperti nangka, sukun, tarap, kekacang (legumes) dan yang seangkatan dengannya mengandungi bahan kimia. Ianya dari kumpulan karbohidrat seperti raffinose, stachyose, verbascose yang tidak boleh dicerna oleh tubuh manusia kerana kekurangan atau ketiadaan enzim alfa-galactoside.

Keberadaan enzim ini adalah bergantung kepada genetik dan peningkatan usia. Maka, usahlah hairan jika dulu kita makan tiada masalah dan kini mudah terkesan. Disebabkan ketiadaan enzim khusus, maka tugas pencernaan ini akan diambil alih oleh bakteria yang ada dalam usus besar kita melalui fermentasi.

Semasa proses fermentasi, bakteria akan menghasilkan bahan kimia berbentuk gas seperti gas hidrogen dan metana. Gas ini kemudiannya akan dikeluarkan dari sistem usus besar sebagai kentut.

Buah & Sayur Ada Yang Boleh Sebabkan Angin, Kembang Urat, Awas Ye Mak-mak
Kredit foto: Freepik

Sekiranya gas ini tidak dikeluarkan, ianya akan terus terkumpul/ terperangkap dalam usus yang juga dikenali dengan istilah ‘kembung perut’ atau orang kita bahasakan sebagai ‘angin’. Harus diingat ‘angin’ ini ialah ‘benda asing’ yang berada dalam badan. Maka badan akan seboleh mungkin untuk mengeluarkannya dengan mekanisma yang mampu menggangu keseimbangan proses kimia badan yang lain.

IKLAN

Kembang Urat, Awas Ye Mak-mak

Ketidakseimbangan kimia badan ini akan menyebabkan kita berasa ‘kurang selesa’ atau ‘sakit’ pada bahagian tertentu. Keadaan inilah yang agaknya orang lama istilahkan dengan ‘kembang urat’.

Tujuannya adalah sebagai ‘signal’ untuk kita berbuat sesuatu atau badan akan beradaptasi untuk mengembalikan semula keseimbangan kimia (Self-healing). Bahagian mana yang terkesan dan bagaimana, adalah bergantung kepada tahap kesihatan sedia ada dan mekanisma yang ‘paling’ kurang mudarat kepada system badan.

Untuk mengembalikan keselesaan, ada yang pergi berurut. Ada yang ambil ubat tahan sakit, ada juga yang ambil ubat buang angin. Ada yang baik sendiri hasil daripada pemakanan yang mengandungi pelbagai bahan kimia semula jadi yang membantu menyeimbang punca sakit tadi.

Pun begitu, sesetengah orang tidak mengalami masalah ‘angin’ ini disebabkan mempunyai enzim alpha-galactoside yang cukup dan/ atau juga memiliki kepelbagaian jenis bakteria dalam usus yang boleh saling ‘meneutralkan’ gas yang dihasilkan.

TIP UNTUK SISTEM PENGHADAMAN YANG BAIK: 

IKLAN

1) Amalkan senaman yang bersesuaian untuk mengaktifkan sel-sel badan termasuklah dalam sistem penghadaman. Bakteria yang baik sukakan badan yang sihat untuk ditumpang (win win situation).

2) Kunyah makanan jenis ini lama-lama untuk mengecilkan saiz makanan. Air liur mungkin mengandungi enzim alpha-galactoside yang boleh membantu dalam proses penguraian bahan kimia karbohidrat ini dan mengurangkan fermentasi oleh bakteria dalam usus besar.

Buah & Sayur Ada Yang Boleh Sebabkan Angin, Kembang Urat, Awas Ye Mak-mak
Kredit foto: Freepik

3) Jenis kekacang atau beras pulut boleh rendam dulu untuk memudahkan proses penghadaman, seterusnya mengurangkan fermentasi oleh bakteria.

4) Amalkan sayuran dalam diet pemakanan sebagai sumber serat (prebiotik) dan fitokimia yang bagus.

IKLAN

5) Kurangkan makanan terproses. Kurangkan pengambilan gula tersedia.

6) Boleh tambahkan makanan difermentasi yang mengandungi mikrob baik (sumber probiotik) seperti yoghurt, tempoyak, tapai untuk mempelbagaikan flora bakteria dalam usus.

Sumber kredit: Makmal Makanan (MaMa) Top image: Freepik

Baca artikel lain di sini: Air Rebusan Buang Angin, Sesuai Yang Selalu Sakit Badan, Lutut & Kebas Kaki Tangan!

Makan Pucuk Ubi Rebus Tak Berangin Lagi, Begini Ibu Wanita Ni Buat Memang Menjadi!

Badan Rasa Bisa Je, Rupanya Masalah Angin. Dr Ini Jelaskan Lanjut.