Alahai terliur pula melihat gambar Chocolate Indulgence Cake yang dikongsikan oleh Aliza Azwan di group MAHN. Nampak begitu menyelerakan dan tidak sabar pula untuk dicuba untuk menyediakannya. Apatah lagi anak-anak memang suka dengan rasa kek yang mewah coklat seperti ini.

Jadi usah tunggu lagi, jom uji kepakaran kita untuk menyediakan kek yang hebat ini dengan mengikut resipi yang diberikan ini.


“Sis repeat lagi kek nie…sebelum nie dah share resepi… xpe, sis share sekali lagi dah malam nie.. so esok ja sis potong yer..

Semalam sis belum potong kek tu….Pagi nie sis dah potong.. nak tengok kejadian dia macam mana… scroll pic akhir yang baru sis post.

Resepi Indulgence Cake

Bahan-bahan: 
4 biji telur
180gm gula aising
150gm tepung kek
20gm serbuk koko
15gm ovellet
1 sudu kecil baking powder
70gm air masak
50gm minyak jagung

Cara buat : 
1. Satukan semua bahan di atas kecuali minyak jagung, putar sehingga kembang kemudian masukkan minyak jagung dan gaul sebati…bakar suhu 160 selama 40 min

Bahan krim putih

50gm gula aising
150gm unsalted butter-putar hingga kembang
100gm coklat putih-dicairkan guna double boiler
260gm whip cream-putar sampai kental
2 biji telur kuning-masak guna double boiler jugak

butter + coklat putih disatukan kemudian baru masukkan whip cream. Asingkan untuk krim putih

ulang bahan di atas untuk krim coklat pula..

Bahan coklat ganache

100gm whip cream
100gm coklat
50gm unsalted butter-masak guna double boiler

Kek coklat di bahagi 4 bahagian. Lapisan pertama dia paipkan dengan krim putih, selang seli dengan krim coklat. Sejukkan kemudian curahkan coklat ganache.

Selamat mencuba

sumber : Aliza Azwan via MAHN

Tinggalkan Komen