Bulan puasa hari tu punya la craving nak makan ayam percik, tapi tak dapat-dapat. Kalau beli pun selalunya tak puas makan, mungkin rasanya tak memenuhi citarasa sendiri, harganya lagi. Betul tak?

Dah kebetulan esok cuti sampai Isnin, boleh la masak sedap-sedap makan dengan keluarga tercinta guna resipi yang mudah dan ringkas dari perkongsian Puan SuiSan Aliezsha di laman Facebook miliknya. Jom tengok cara membuatnya!

Sy share lg resepi ayam percik yg sy buat jual ni..moga ilmu yg kita kongsikn manfaat bt semua .. korang nk buat utk family time cuti² raya nt boleh la cuba..

Resipi Ayam Percik 

1. Ayam cuci ptg2 toskan..
2. Cili kering,bwg besar,bwg putih,halia,serai,kunyit hidup,(diblend)
3. Ketumbar & jintan manis (dblend halus)
Tumis bhn² tanpa myk,pastikan garam gula secukup rasa, masukkan ayam masak setgh masak..kemudian letak ayam diatas stand renjis olive oil,myk masak pn bleh.. bakar pd suhu af 200-15minit (brgantung af masing² xckup masak tambah masa), suhu oven 180-20 minit..

IKLAN

IKLAN

Utk kuah..
1. Cili kering,bwg putih (dblend)
2.sos cili,gula merah,gula pasir & 1 sudu besar tpg jagung,..
Panaskn kuali@periuk,masukkn cili,masukkn sedikit air kacau² sehingga cili masak, kemudian masukkn sos cili,gula,air gula merah,& tpg jagung..kacau sehingga kuah jd pekat, pastikn gula garam secukup rasa, jika ada bijan campur je dlm kuah tu, selamat mencuba semua!

SUMBER : Puan SuiSan Aliezsha via Masak Apa Hari Ni (MAHN)