Nak berjinak-jinak buat roti yang mudah tapi tak jumpa lagi resepi sesuai. Mungkin resipi dari puan Azlina Ina Fans patut anda cuba. Lebih-lebih lagi newbie. Mudah, ringkas dan sedap. Malah, resipi dari puan Azlina ini tak pernah mengecewakan. Pasti menjadi. Cubalah!

yg ni xde la jual kat red houze xcukup masa nak buat hehe.cuma mak ambik pic lama masa mak niaga roti ni tahun 2016 dulu.Mana2 yg nak belajar dan buat roti sendiri kat rumah silekan lah resepi ringkas ni harap dapat membantu korg ok.

BUN SARANG LEBAH BUTTERSCOTH

*BAHAN A*
Tepung gandum/hight protein – 500gm
Gula – 80gm
Susu Tepung – 50g
Yis – 10gm
Garam – 10gm
Bread Softerner – 5gm( kalau xde boleh buat water roux dulu mak xde benda ni so mak buat water roux je 1 cawan air tambah 2 sb tepung gandum masak sampai jd likat bia sejuk ambik guna 5g)
Bread Improver – 5gm

*BAHAN B*
Ais + Air Sejuk – 250g
Telur – 1biji
yogurt asli -35g

*BAHAN C*
Marjerin – 100gm

*Cara2*
Masukkan bahan A dalam BM. Kemudian masukkan bahan B perlahan2. Uli doh sampai sebati. Masukkan bahan C. Uli sampai elastik.


Bentukan dalam bekas sesuai.Kemudian ambik sedikit susu segar tambah kan sedikit pewarna kuning dan sapu dgn brush atas doh yg dah kembang dalam 30-1 jam.Tabur kekacang dan bijan di atas nye. bakar suhu 170 masa 35 minit

Resepi Butterscotch Homemade 1

Bahan-bahan:
Gula – 250gm
Air – 50gm
Uht Whipping Cream – 400ml
Butter – 50gm
White Chocolate – 50gm

Cara membuat:
Masak gula dan air atas api sampai perang
Masukkan uht cream dalam gula perang perlahan2. Masak hingga pekat. Masukkan butter dan white chocolate. Kacau sebati. Done bebeh.mmg sgt2 sedap sos ni cukup manis lemak die semuaaa

IKLAN

Resepi butterscoth homemade 2

Bahan-bahan:
1/2 cawan gula perang
2 sdbsr butter
1/2 cawan whipping dairy
1/4 cawan susu segar
1 sdt esen vanilla

Cara membuat:
– masak sampai pekat. Roti dah sejuk sikit baru tuang butterscotch

IKLAN

ARTIKEL MENARIK: Rupanya Ada Tempat Letak Pewangi Dengan Betul, Barulah Satu Kereta Berbau Harum. Ini Caranya!