Sedapnya tak boleh bawa bincang. Kalau ibu-ibu suka colek atau pencicah jenis serbuk, inilah resipi mudah tapi terangkat yang boleh dicuba sendiri di rumah. Makan pula dengan mangga muda memang sesuai sangat ni.

Rasanya yang pedas, manis dan masin memang kecur liur. Cara buat Serbuk Colek ini dikongsikan oleh Mak Hazs menerusi facebook. Kalau ibu-ibu nak cuba, bolehlah tengok resipi ini. Cukup mudah, guna 4 bahan je.


Bahan-bahan

Lada kering 15 tangkai
Belacan 3 inci
Udang kering 1 cawan
Gula pasir 2 cawan



Cara membuat:

Sangai semua bahan2 kecuali gula.
dah garing semua bahan2 tu… sejukan dan bland kering..

kalau ikut resepi asal bland sekali dng gula.. tapi saya guna gula pasir yg halus tu.. terus campur bahan bland tu dng gula dalam bekas asing dan gaul sebati…

*add on garam kalau x cukup masin

 

IKLAN

*boleh lebihkan cili kering jika suka tahap kepedasan yg lebih

*yang paling penting pastikan bahan2 sengai tu sejuk dahulu baru bland.. kalau tak nanti x cantik kejadiannya…

IKLAN

Selamat mencuba!


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Jom sertai pertandingan Pilihan Keluarga Bulan Ini. Caraya mudah, klik sahaja link INI atau imbas QR code yang ada di poster. Hadiah menarik menanti anda!