Setiap apa yang ada disekeliling kita, ada gunanya. Cuma, antara kita tahu atau tidak sahaja nak manfaatkan. Misalnya sabut kelapa, selain diguna untuk membakar sampah, anda boleh susun untuk dijadikan raised bed atau batas tanaman. Elok subur pokok-pokok yang ditanam!

Idea yang dipraktikkan Syuhadah Zahari memang menarik dan boleh diguna pakai terutama jika kediaman punya laman luas.

Ujarnya bermula dari tanah kosong hanya tumbuh rumput dia mengambil keputusan menanam pelbagai sayuran yang disukai selain menggunakan semula bahan terpakai.

Daripada tanah lapang ni kosong, hanya tumbuh rumput. Lebih baik usahakan tanam pelbagai sayur yang kita suka makan. Dapat meluangkan masa yang ada dengan aktiviti yang bermanfaat.

Sambil keluarkan peluh dapatlah kutip hasil tanaman. Dah tanam, dapat lah kurangkan kos dapur beli sayur. Gunakan tanah dan ruang yang ada.

Berkebun di rumah bonda. Jom berkebun

Coconut husks raised bed

Batas ini diisi dengan tanah hitam sawit, dicampur dengan tanah asal. Kemudian diratakan dengan daun buluh belakang rumah sahaja. Boleh kumpul untuk buat kompos, bila dah reput gembur sekali dengan tanah.

Hasilnya selepas dua bulan. Berbaloi kan!

IKLAN

IKLAN

Hasil berbudi pada tanah, jimat duit dari beli sayur. Kan?

Sumber : Syuhadah Zahari

Webinar Aku Tak Serik Bersalin merupakan webinar kehamilan dianjurkan untuk para ibu hamil yang menanti kelahiran cahaya mata. Membariskan ramai speaker-speaker hebat yang terdiri daripada pakar dalam bidang masing-masing. Antaranya Dr Maiza Tusimin, Dr Siti Sarah Aishah, Dr Tengku Puteri Zainab, Ustazah Fatimah Syarha, Encik Fhais Salim dan selebriti Ezzaty Abdullah. Jom daftar secara percuma di SINI!