Sebut sahaja kerja di offshore mesti sudah dapat dibayangkan betapa besarnya duit gaji yang mereka perolehi. Jadi tidak hairanlah menyebabkan  ramai yang mengimpikan untuk bekerja di pelantar minyak  dan menikmati gaji yang lumayan!
Untuk itu, jika ada anak-anak kita yang bertanya berkenaan cara bagaimana untuk mendapatkan kerja di sana, bolehlah jadikan perkongsian daripada Bell Dakao yang juga merupakan seorang pegawai perubatan offshore sebagai panduan.
Menurut perkongsian Bell Dakao, telah banyak dia mendapat soalan-soalan daripada follower fbnya berkenaan cara bagaimana untuk menjadi medic offshore.
“Seperti Abam janji semalam… hari ni Abam nak share acaner nak jadi Medic Offshore, few years back Abam ada post tapi mungkin superficial sangat kowt….. and then banyak soalan-soalan yang Abam terima tak kurang juga kecaman sebab tak nak kongsi ilmu… Hahahahahahaha tapi Abam okep jek, sebab Abam tak sempat nak balas.
Selamat membaca uols, sebab post ni panjang sket, Abam malas nk lukis.” Tulisnya sebagai panduan bersama.
1. Sir macam mana nak jadi medic offshore dan sijil atau kos apa yang kita perlu ‘prepare’ dulu?
Jawapan:
As for Abam nak jadi medic offshore kena ada company dulu. Maksudnya selagi tak de prospect company nak hired korang buatla kos apa pun waima sampai ber’phd’ sekalipun. Seandainya tiada company yang nak hired, all that things still sia-sia. Walaupun begitu ada jugak company yang hendakkan medic tersebut ada sijil asas keperluan untuk ke offshore sebagai contoh, BLS, ACLS, MTLS, ATLS, ITLS dan paling penting adalah BOSEIT.
Namun sekiranya anda adalah calon yang dicari dan sangat hot di pasaran, company berkenaan akan menghantar anda untuk menghadiri kos-kos tersebut dengan tanggungan mereka. Free of charge tapi terikat dengan company.
2. Sir siapa sahaja boleh jadi medic offshore?
Jawapan:
As for dunia ada 3 jawatan yang boleh jadi medic offshore. MA, Misi, Doktor. Basically orang-orang yang literally medical trained yang ada APC & ARC. But most medic in Malaysia  adalah MA and Misi. Doktor ramainya yang support kat onshore facilities and tak ramai yang ada kat laut as per salaries wise diorang lagi banyak peluang lain di darat.
3. Sir kami yang junior-junior ni boleh ke pegi jadi medic offshore?
Jawapan:
Sepatutnya and as per requirement nak jadi medic offshore kena ada pengalaman bekerja di Jabatan Kecemasan & Trauma mana-mana hospital and most company preferred Government Facilities sebelum itu. Berapa lama kena berkhidmat di Jabatan Kecemasan & Trauma adalah mengikut requirement company yang offer anda. Ada company letak 3 tahun ada company nak 2 tahun and ada company nak solid 1 year prektis kat ED as sebelum jadi medic offshore. Penerimaan pengalaman daripada unit or jabatan lain sebelum itu selain daripada Jabatan Kecemasan & Trauma adalah atas kesanggupan dan budi bicara company tersebut.
4. Sir macam mana gaji medic offshore?
Jawapan:
Gaji medic offshore adalah bergantung dengan budi bicara company dan kebijaksanaan anda. Medic offshore terbahagi kepada dua iaitu Permanent Contract and Freelance.
Permanent Contract ni, medic ada gaji setiap bulan sehingga ditamatkan kontrak. Maksudnya time medic tak pegi laut pun still ada gaji, and ketika bertugas di laut akan ada elaun harian and elaun harian ini adalah daily paid yang dikira setiap hari and akan dibayar selepas tamatnya tugasan di laut. So gaji bulan tambah elaun harian nampakla gaji medic ni macam besau kununnya. .. Alhamdulillah
Freelance atau locum medic pulak gaji adalah harian tiada gaji bulanan. Kebiasaannya medic-medic ini tidak terikat dengan company seperti mana medic permanent tadi. Kos-kos asas yang perlu diambil selalunya kena buat sendiri atas tanggungan sendiri kecuali company yang korang dapat tu sangatlah bermurah hati nak tanggung. Kebiasaannya medic freelance ini gaji mereka lagi besar kerana tiada ketentuan gaji bulanan. Rotasi bekerja pula bergantung kepada project juga peluang tugasan yang ada. Seandainya tiada job, dudukla di rumah mereput. Gaji besar risiko untuk tak de job pun besar.
NOTA PENTING:
Kami di offshore tak kisah budak baru gaji macam senior kerana kami tak mahu harga payment medic jatuh. Kerana kalau anda terima rendah ramai lagi yang tawarkan lagi rendah dari anda sehingga lama kelamaan gaji medic offshore kurang lebih sahaja dengan buat pagi petang duk ED. Jadi dapat offer rujuklah kawan-kawan atau otai-otai di dalam industri.
5. Sir rasa bagus saya pegi offshore ke tak perlu?
Jawapan:
Ini jawapan yang Abam susah nak jawab. Sebab yang akan rasa anda. Tapi Abam just buat perbandingan jek okep. Sekiranya offer yang anda dapat itu anda rasa besar dan berbaloi untuk jangka masa panjang maka terimalah. Ini kerana once gaji medic ni susah nak naik, contoh mungkin akan dapat kontrak yang benefit yang sama bertahun-tahun tanpa ada sebarang kenaikan. Duk laut berbulan-bulan tinggalkan keluarga bukan kerja senang untuk sesetengah orang. Jadi sekiranya kerja anda sekarang ada peluang untuk anda dapat kedua-duanya duit dan keluarga dalam masa beberapa tahun Abam rasa lebih baik berada di darat. Yang penting sendiri rasa and sendiri tahu.
6. Sir untuk masa sekarang bagus ke pegi offshore?
Jawapan:
Seperti yang Abam bagi tahu tadi, bergantung kepada kontrak and job offer yang macam mana korang dapat. Dalam situasi sekarang tak banyak company nak hired and ramai di antara medic lama yang tersadai di rumah. Jadi fightnya adalah sangat sengit antara medic yang dah ada experience dengan medic-medic yang baru nak up (termasuk Abam yang nubis kubis ini ). Kecuali anda sanggup merendahkan ‘harga diri’ anda dan merosakkan market sedia ada. Kena ingat orang jadi medic offshore sebab gaji, bukan saja-saja nak glamour pakai coveralls duk atas pelantar selfie sahaja.
Kalau offer Sewdewh baik tak payah dahulu.
Okepla Abam rasa itu adalah antara soalan-soalan yang selalu orang tanya kat Abam. Kesimpulannya apa target anda untuk jadi medic offshore. Kalau gaji tapi korang accept offer rendah maka tak tercapaila target tu, malah merendahkan lagi value medic offshore seantero buana.
Life? Medic ni penat sedikit lagi-lagi dalam situasi pendemik sekarang. Korang akan berada lebih lama berjauhan dengan keluarga berbanding berada di rumah.
Jadi Abam nak mohon maaf, andai bahasa Abam ada terkasar or maklumat yang Abam bagi tu tak berapa nak jelas. Ini adalah apa yang Abam lalui cuma. #HanyaNubisKubis di lautan luas
Sumber : Bell Dakao

 

 

ARTIKEL MENARIK : “Kenderaan Adalah ‘Monster’ Yang Telan Banyak Duit…”-Lelaki Ni Pesan, Ada Betulnya!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Pakar Jelaskan Punca Kemerosotan Tulang & Otot, Serta Tips Pemakanan Yang Baik. Sila Take note, Rugi Kalau Tak Tahu!

IKLAN

Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

IKLAN