Hak Mengundi, Tiket Bas Habis, Pelajar OKU Nekad Pulang Ke Kampung Jalan Kaki

Bahang pilihan raya umum ke-15 (PRU15) yang akan menjadi penentu dalam usaha kerajaan memulihkan kembali kestabilan negara kian terasa.

Hari ini ramai yang telah pulang ke kampun menaiki kenderaan sendiri atau pengangkutan awal demi melunaskan tangunggjawab sebagai pengundi di kawasan masing-masing.

Bahkan kegigihan seorang remaja kelainan upaya (OKU) pertuturan dan pergerakan gigih berjalan kaki untuk pulang ke kampung halamannya di Kelantan bagi menunaikan kewajipan sebagai pengundi pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) harus diberi pujian.

Artikel Berkaitan: Leona Dikecam Kerana Muatnaik Kertas Undi. Ini 10 Perkara Yang Perlu Anda Tahu Ketika Mengundi

Artikel Berkaitan: “Pesakit Covid-19 Boleh Mengundi Sabtu Ini, Tapi Bersyarat!

Artikel Berkaitan: Elak Bersesak, Semak Awal Pusat Mengundi & Waktu Digalakkan Untuk Pilihan Raya Nanti!“

TIKET BAS HABIS, NEKAD JALAN KAKI PULANG KE KAMPUNG

Hak Mengundi, Tiket Bas Habis, Pelajar OKU Nekad Pulang Ke Kampung Jalan Kaki

Muhammad Haikal Noor Azmin,18, yang merupakan pelajar Kolej Komuniti Kepala Batas di sini nekad berbuat demikian selepas tiket bas ekspres untuk pulang ke kampung dikatakan habis dijual.

Demi hak mengundi, pelajar ini sanggup berjalan bersendirian sambil menyorong beg pakaian itu ditemui seorang pensyarahnya yang kebetulan dalam perjalanan pulang di sekitar Jalan Bertam Indah 2 kira-kira pukul 7 petang semalam sebagaimana laporan Kosmo

IKLAN

Pengarah Kolej Komuniti Kepala Batas, Ts. Jasni Mohd. Yusof ketika dihubungi berkata, pelajar tersebut ditemui dalam keadaan kelihatan namun tetap mahu meneruskan perjalanan pulang ke kampung halamannya.

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

“Muhammad Haikal adalah pelajar bidang Sijil Animasi 2D dan dia juga kurang sempurna daripada segi pergerakan dan pertuturan namun semangatnya kuat.”

“Kita mengambil inisiatif dengan menghantar Muhammad Haikal pulang Kelantan menggunakan kenderaan jabatan hari ini supaya boleh mengundi Sabtu ini.”

“Sumbangan turut dibuat oleh semua kakitangan kolej bagi memudahkan urusan perjalanan pelajar berkenaan.”

 

IKLAN

DAPAT SUMBANGAN 

Cakna mengenai kesukaran pelajar berkenaan pihak kolej telah membuat kutipan sumbangan untuk meringkan beban pelajar berkenaan.

Muhammad Haikal berkata, beliau amat terharu dengan bantuan yang dihulurkan oleh pihak kolej berkenaan. Bantuan yang diberikan itu dapat meringankan beban keluarganya.

Difahamkan, beliau kematian ayah sejak berusia 11 tahun lagi dan memikul tanggungjawab sebagai anak sulung daripada lima beradik.

Sumber: Kosmo Online

IKLAN

 

 

 

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Hak Mengundi, Tiket Bas Habis, Pelajar OKU Nekad Pulang Ke Kampung Jalan Kaki

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI