Jika wanita lain bergembira saat mengetahui diri sedang berbadan dua, namun berbeza dengan  Kamareeah Arwae, 36. Saat itu, dia disahkan menghidap ketumbuhan tumor dalam kepala disember lalu.

Akibatnya, dia terpaksa melalui proses rawatan termasuk proses imbasan sekali gus memberi kesan kepada janin ketika itu. Namun, tiada apa yang berlaku pada bayi tersebut.

Malah, ia dianggap satu keajaiban oleh pengamal perubatan, bayi perempuan itu pada awalnya dijangka tidak mampu diselamatkan namun ternyata kuasa Tuhan tiada siapa mampu menandingi.

Justeru, seawal usia dua bulan dalam kandungan, bayi perempuan ini hanya bergantung kepada susu yang dimasukkan melalui tiub di leher ibunya.

Suami Kamareeah, Fairol Haziri Rahim, 44, berkata, rawatan berterusan terpaksa dibuat terhadap isterinya yang berada dalam koma selepas kejang dan sawan kerana tumor semakin membesar Disember lalu.

“Hidap Tumor Di Kepala & Koma Selepas Pembedahan.” Ibu Ini Bersalin Dalam Keadaan Tidak Sedarkan Diri, Doktor Anggap Bayi ‘Ajaib’

Sebaik dilahirkan menerusi proses pembedahan, bayi pra matang yang diberi nama Farah Hanis Fairol Haziri yang kini berusia 41 hari belum merasa setitik pun susu daripada ibu kandungnya, kerana wanita itu koma sejak tujuh bulan lalu.

 

“Pada awal usia kandungan, saya sudah mengetahui isteri mengandung dan ketika menerima rawatan, doktor memaklumkan bahawa janin mungkin tidak dapat bertahan.

IKLAN
“Isteri terpaksa melalui banyak proses imbasan dan doktor menerangkan mengenai risiko proses itu terhadap janin. Malah, isteri menjalani pembedahan membuang tumor sebesar bola ping pong dan ketika itu keadaan janin semakin membesar sehingga memasuki usia empat bulan.
“Hidap Tumor Di Kepala & Koma Selepas Pembedahan.” Ibu Ini Bersalin Dalam Keadaan Tidak Sedarkan Diri, Doktor Anggap Bayi ‘Ajaib’
Dalam masa yang sama, doktor memberitahu janin itu kemungkinan akan meninggal dunia dalam kandungan atau gugur sendiri kerana keadannya yang sangat lemah dan dia perlu menunggu detik itu dengan reda kerana nyawa isteri lebih penting.

“Selepas menjalani dua pembedahan termasuk membuang tempurung kepala, isteri dibenarkan pulang dan dalam tempoh itu kandungannya masih tiada tanda negatif.

“Sehingga usia kandungan 33 minggu, dia semakin membesar dengan normal dan pembentukan sifat yang sempurna sekaligus menimbulkan rasa tidak percaya di kalangan pegawai perubatan dan mereka mengambil keputusan untuk melahirkan anak kami melalui pembedahan.

 

“Bayi perempuan pra matang kami ini menghadapi sedikit komplikasi ketika proses kelahiran dan ditahan di wad kira-kira tiga minggu sebelum dibenarkan pulang,” katanya yang sebelum ini menguruskan kedai makan sebelum premis itu ditutup selepas kejadian yang menimpa isterinya.

“Hidap Tumor Di Kepala & Koma Selepas Pembedahan.” Ibu Ini Bersalin Dalam Keadaan Tidak Sedarkan Diri, Doktor Anggap Bayi ‘Ajaib’

IKLAN

Farah Hanis sempat diberikan susu ibu oleh seorang ibu tumpang (susuan) selama dua minggu dan kini bayi ajaib itu bergantung kepada susu formula khas untuk bayi pra matang.

Selain Farah Hanis, pasangan itu mempunyai seorang lagi anak, Farras Hazim, 19 bulan, dan menurut Fairol Haziri, sebelum isterinya koma, anak sulung mereka masih menyusu badan.

 

“Selepas isteri koma, Farras terus terputus susu ibu dan dia juga enggan minum susu formula kerana sebelum ini dia memang menyusu badan sepenuhnya… mungkin ia berlaku dengan mengejut menyebabkan dia tidak mahukan susu formula,” katanya yang kini tidak bekerja dan hanya mengharapkan ihsan orang ramai serta beberapa pihak bagi pembelian susu khas dan lampin pakai buang isterinya.

“Hidap Tumor Di Kepala & Koma Selepas Pembedahan.” Ibu Ini Bersalin Dalam Keadaan Tidak Sedarkan Diri, Doktor Anggap Bayi ‘Ajaib’

IKLAN

Fairol Haziri berkata, mereka ada menerima bantuan kewangan dari Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) dan bantuan bulanan sebanyak RM200 dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang sedikit sebanyak meringankan bebannya.

Kepada yang ingin menghulurkan bantuan, boleh berbuat demikian dengan menyalurkan ke akaun Bank Simpanan Nasional (BSN) milik Fairol Haziri iaitu 0300141000081183.

Sumber: Harian Metro