Jambangan bunga di majlis konvokesyen begitu sinonim, bahkan tidak lengkap kiranya jika tidak menerima jambangan bunga di majlis konvo daripada keluarga tercinta untuk dijadikan kenangan manis. Pun begitu, sedikit berbeza kisah yang dilalui oleh Nur Shima Sahimi 24, graduan Sarjana Muda Pengajian Quran dan Sunnah dari Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) di hari konvokesyennya baru-baru ini.

Ingatkan Bergurau, Mak Beri Nanas Sebagai ‘Bunga Konvo’. Lucu Tapi Membahagiakan!

Siapa sangka ibunya memberikan nanas sebagai pemberian ‘Bunga Konvo’. Pastinya menambah kenangan manis buat Nur Shima apabila menerima hadiah buah nanas daripadanya ibunya selepas majlis konvokesyennya berakhir pada Isnin. Nur Shima kini bertugas sebagai eksekutif di sebuah syarikat swasta menyatakan, kejutan dari ibunya itu walaupun melucukan tetapi menggembirakan hatinya kerana pemberian buah nanas tersebut sesuatu yang istimewa baginya selain bunga konvokesyen yang diterima.

“Buah nanas ini pada awalnya emak belikan untuk diberikan kepada kakak saya sebagai menu bahan masakan. Tapi kakak tak jadi gunakan buah nanas ini sebab masak menu yang lain. Tak mahu membazir, emak bawa buah nanas ini bersama ke majlis konvokesyen saya pada semalam (Isnin)”

IKLAN

Ingatkan Bergurau, Mak Beri Nanas Sebagai ‘Bunga Konvo’. Lucu Tapi Membahagiakan!

“Selesai majlis di dalam dewan, emak minta saya ambilkan buah nanas tersebut dalam kereta dan berikan kepada saya. Sebagai kenangan, kakak yang turut bersama ambilkan gambar saya bersama buah nanas pemberian emak. Masa emak cakap nak beri buah nanas tu saya gelak sahaja ingatkan emak bergurau”

IKLAN

Ingatkan Bergurau, Mak Beri Nanas Sebagai ‘Bunga Konvo’. Lucu Tapi Membahagiakan!

“Alhamdulillah, dapat juga dan rakan-rakan lain berkonvokesyen walaupuan tiada majlis seperti kebiasaannya. Saya rasa okay sahaja pelaksanaan majlis konvokesyen secara janji temu ini kerana ibu-bapa tidak perlu menunggu lama dan pelaksanaan setiap sidang tidak mengambil masa yang lama. Proses pengambilan gambar graduan menggunakan skrin hijau juga cepat dan tidak perlu bersesak-sesak” tambahnya.

IKLAN

Akibat penularan pandemik COVOD-19 pada tahun lalu, USIM menangguhkan pelaksanaan majlis konvokesyen yang kebiasaannya dilaksanakan pada bulan November ke tahun ini. Majlis Konvokesyen USIM dilaksanakan bermula 6 April sehingga 18 April yang lalu melibatkan 23 sidang secara keseluruhannya.

Sumber : Universiti Sains Islam Malaysia-USIM

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI