Tidak dinafikan ramai ibu bapa telah mendedahkan anak-anak dengan pelbagai bahan bacaan seperti buku semata-mata untuk memastikan anak cemerlang apabila ke tadika. Namun, hakikatnya, pada usia sebelum lima tahun anak-anak yang masih kecil perlu didedahkan dengan banyak kemahiran bagi perkembangan dirinya.
Sebagaimana perkongsian yang dipaparkan oleh Pakar Patologis Pertuturan Bahasa Puan Aishah Kassim. Jom semak penjelasannya.


BANYAK JE SKILL NAK KENA AJAR SEBELUM ANAK 5 TAHUN DAN SEBELUM MASUK SEKOLAH


.
Kita kadang-kadang terlalu fikirkan utk mngajar perkataan yang berunsurkn akademik dengan harapan anak pegi skolah nanti boleh excellent. 
Tapi perasan tak yg masa usia kanak2 bawah 5 thn, apakah keperluan mereka yg sebenar dan apkah effect jika kita x penuhi keperluan tersebut…
.
Bgai kanak-kanak bawah 5 thn, perkara basic,asas,umum utk mereka develop adalah skill.

IKLAN
IKLAN

✅ Sensori/deria – utk membuatkn mereka lbh peka dngn persekitaran, lbh observance, lbh explore.. br lah otak berkembang dngn baik.. barulah nnt nak bljr kat skolah senang… yg ni mmg kena bljr melalui exposure & pnglman.. bukan tiba2 skill tu dtg sendiri..
.
✅ Skill motor – motor halus & kasar.. utk develop kekuatan dan koordinasi otot yg baik.. bila koordinasi & kekuatan otot badab baik, koordinasi tangan baik, baru blh bljr dngn selesa kt skolah.. tulisan pun cantik.. Skill ni pun perlu bljr dngn praktis dan physically involve.. kalau duduk je x bnyk bergerak mmg susah la nk dpt skill ni dngn baik..
.
✅ Skill bahasa & komunikasi – Bila nk anak blh bljr dngn baik kat skolah, mereka perlu faham dulu bahasa dan blh berkomunikasi dngn baik mnggunakan bhs yg mereka ada tu.. kalau kita ckp pun x faham, rasanya faham ke bila baca… kalau x faham apa yg dia baca, rasanya berfungsi ke membaca utk prkmbngn & pembelajarn mereka… mcm mana nk ajat skill ni rasanya semua org tau.. kalau kita nak anak berckp, kita kena rajin ckp dan berinteraksi dngn anak.. dngn keadaan betul2 wujud bersama mereka..
.
✅ Skill behavior – Masalah behavior / tingkahlaku selalunya xde kaitan terus sngt pun dngn mslh delay ke apa ke.. Tapi tingkahlaku kanak2 selalunya berkait rapat dngn parenting skill… behavior bagus, kan senang nk bljr.. cikgu pun senang hati nk mengajar kt skolah.. xdela kena reject kan sbb ckg xleh handle.. ?
.
✅ Skill sosial – sosial ni bukanla bermaksud anak tu kena blh bertegur sapa dan beramah tamah dngn sume org.. kalo anak malu dngn org x kenal tu biasa la.. skill sosial ni lbh kpd boleh bermain dngn kawan2, blh bergaul, tau utk bezakan cara pergaulan dngn kwn2 x sama dngn bergaul dngn org dewasa/lbh tua..
.
Untuk bawah 5 tahun.. fokus 5 skill ni dulu.. dan kena ingt, bercakap&berkomunikasi tak sama dngn membaca / menyebut / menghafal abc…
.
Kalau x tau mcm mn nk ajar.. kena lah bljr kan.. klik link kt bawah ni dan dtg bljr..
http://aishahkassim.com/terapi-diy-pertuturan/
?