Apabila bergelar ibu bapa banyak cabarannya dalam mendidik anak. Mendidik anak seharusnya dimulakan dengan ibu bapa dari rumah, sejak mereka dari kecil lagi. Ia termasuk mendidik anak mencintai Al-Quran. Dengan mulai mengajarkan anak mengaji sejak masih kecil. Jangan bertangguh untuk mendidik anak.

Dr. Sholihah Kaswari berkongsi ilmu yang diperolehi daripada Dr. Ahsin Sakho Muhammad. Moga jadi panduan bersama dalam mendidik anak menjadi seorang muslim dan muslimah soleh.

 

IBU BAPA HARUS JADI ORANG PERTAMA AJAR ANAK CINTAI AL-QURAN

Renungan Kalam Langit Buat Para Ibunda

Usahakan agar anak-anak anda belajar Al Quran daripada anda, kerana hal ini akan memberi kesan yang paling mendalam bagi jiwa anak-anak anda kelak.

Lalu perlihatkan diri anda kepada anak-anak anda sebagai pencinta Al Quran kerana itulah salah satu metode terbaik agar anak-anak anda cinta terhadap Al Quran.

Jangan Bertangguh Didik Anak Mencintai Al-Quran. Ikuti Perkongsian Ini.

IKLAN

Suara merdu anda ketika membaca Al Quran di hadapan anak-anak anda menjadi suara terindah bagi anak-anak anda kelak ketika mereka dewasa.

Keikhlasan anda mengajarkan al-quran kepada anak-anak anda akan menciptakan keajaiban keajaiban dalam hidup anda yang anda sendiri tidak menyangka sebelumnya. Itulah keberkatan Al Quran.

5.Maka, janganlah anda berkeluh kesah dan patah semangat terhadap anak-anak anda yang susah payah memperbaiki bacaan Al Quran. Kerana boleh jadi hal itu akan menjadi tangga menuju kemuliaan hidup anda kelak. Allah tidak akan mensia-siakan hasil usaha anda.

Jangan Bertangguh Didik Anak Mencintai Al-Quran. Ikuti Perkongsian Ini.

IKLAN

Mungkin anda akan merasakan kepenatan dan keletihan ketika mengajarkan Al Quran kepada anak-anak anda, sehingga anda pun bosan, jenuh, emosional dan kecewa. Namun, ketahuilah bahawa jerih payah anda pasti akan dibayar mahal oleh Allah.

Maka…, wahai para ibunda!

Jangan Bertangguh Didik Anak Mencintai Al-Quran. Ikuti Perkongsian Ini.

Ketika anak-anak anda berangkat sekolah di pagi Hari, tataplah kedua bola matanya, pandanglah wajahnya, lalu panjatkan doa untuknya dengan keikhlasan walaupun hanya dengan ucapan “rabbi habli minas salihin” wahai Tuhanku, kurniakanlah aku anak yang soleh.

IKLAN

Lalu mohonlah agar Allah menjadikannya sebagai ahli Quran, kemudian hembuskanlah ke ubun ubunnya Dan ulangi tindakan itu secara istiqamah.

Wallau A’lam.

UIA

*Disadur dari renungan Kalam Langit karya Dr. Ahsin Sakho Muhammad

Moga muhasabah diri dalam mendidik anak.

Kredit: Dr. Sholihah Kaswari 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI