Sejak-sejak kedatangan gelombang jangkitan baru Omicron menyebabkan kes harian di seluruh dunia melonjak naik termasuklah di negara kita sendiri. Hal ini merisaukan apabila kes kembali menjadi 5 angka.

Jangan lalai! Jaga diri jaga keluarga denga menerapkan protokol kedihatan yang ketat dan mengambil beberapa langkah berjaga-jaga dalam menghindarkan diri turut terjebak dalam virus ini.

6 Perkara Bagi Mengurangkan Risiko Gelombang Baru

1. Vaksinasi lengkap dan booster

Setiap orang disarankan untuk segera mendapatkan vaksinasi dos lengkap dan booster. Kajian menunjukkan vaksinasi Covid-19 dapat mencegah penularan dan mengurangkan keparahan gejala wabak itu sekiranya dijangkiti.

Jangan Lalai! Ini Yang Perlu Anda Buat Elak Risiko Dijangkiti Gelombang Baru Covid-19

2. Gunakan pelitup muka

Individu yang pernah dijangkiti Covid-19 perlu terus memakai pelitup muka untuk mencegah jangkitan semula. Gunakan pelitup muka jenis N95 dan KN95 yang lebih berkesan berbanding mask jenis lain.

IKLAN

3. Jaga jarak

Sudah pernah dijangkiti Covid-19 bukan bererti seseorang boleh mengabaikan SOP menjaga jarak malah sebaik-baiknya tetap menjaga jarak dengan orang lain sekurang-kurangnya satu meter.

Berada terlalu dekat dengan orang lain yang tidak diketahui status mereka dapat meningkatkan risiko jangkitan berulang.

Jangan Lalai! Ini Yang Perlu Anda Buat Elak Risiko Dijangkiti Gelombang Baru Covid-19

IKLAN

4. Hindari aktiviti berkumpul

Jika tiada hal yang penting, adalah lebih baik duduk di rumah. Sekiranya perlu keluar, jauhi berada dalam kelompok orang ramai yang berkumpul.

5. Mencuci tangan

Semakin ramai mula mengabaikan rutin mencuci tangan menggunakan sabun. Ini kerana virus itu dapat melekat di tangan dan masuk ke dalam tubuh tanpa disedari.

IKLAN

Penggunaan pencuci tangan juga sangat membantu bagi memastikan tangan sentiasa bersih dan paling penting dapat mengurangkan risiko jangkitan semula.

6. Menjaga daya ketahanan tubuh

Tahap daya ketahanan tubuh yang lemah dapat meningkatkan risiko jangkitan berulang. Oleh sebab itu pastikan menjaga ketahanan tubuh anda dengan pemakanan seimbang, tidur yang cukup, mengawal tekanan dan bersenam.

Sumber : MStar

Elak dari hidap penyakit jantung, jom dengar perkongsian dari Dr Zubaidi ni!

Adik beradik ibarat air dicincang takkan putus. Setuju?